Den här söndagen har ett för mig speciellt datum. För precis 32 år sedan föddes jag! Därför blir det idag ett lite speciellt inlägg. Det ska ska handla om några andra händelser den 25 oktober. Det blir därför den här gången väldigt lite om min släkt (eller släktforskning) och mer om historia.
Födelsedagar
Eftersom att jag alltid varit intresserad av historia och dessutom är ett stort fan av TV-serien Vänner brukar jag göra mig lite lustig över min födelsedag, genom att säga att ”jag fyller år den 25 oktober, precis som Klaus Barbie och Frank Buffay Jr”.
Mer värda att firas är kanske konstnären Pablo Picasso (1881 – 1973), och författaren Maria Jane Jewsbury (1800 – 1833). Det finns givetvis otaliga andra historiska personer och kändisar av olika slag som delar min födelsedag, greven Ludvig II av Flandern (1320 – 1384), kompositören Georges Bizet (1838 – 1875) och skådespelerskan Emma Gramatica (1874 – 1965) är tre andra exempel.
I min släkthistoria finns också några andra som jag delar födelsedag med. En av dessa var min farfars farmor, Kerstin Johansdotter, som föddes den 25 oktober 1861 i Järvsö socken (Hälsingland). Samma dag och år föddes i Fogdö socken (Södermanland) min morfars mormors far, Alfred Björkholm.
Dödsfall
Den 25 oktober är såklart även dödsdag för många människor, men så vitt jag vet ingen i min egen släkt.
Ett intressant historiskt exempel är Terence MacSwiney, en irländsk politiker och författare som 1920 dömdes till två års fängelse av en brittisk militärdomstol. Han förklarades, efter en kort och summarisk process, vara skyldig till ”innehav av omstörtande artiklar och dokument”. Den 25 oktober 1920 dog han av svält i ett fängelse i England, efter att under 74 dagar ha hungestrejkat i protest mot den orättvisa domen.
Några andra historiska personer som avled detta datum var Magnus den gode (1024 – 1047) kung av Norge och Danmark, konstnären Carl August Schwerdgeburth (1785 – 1878) och författaren Marika Stiernstedt (1875 – 1954).
Crispiani dag – krig och helgon
Den 25 oktober är ett datum som är välkänt i krigshistorien. På det datumet år 1147 avslutades belägringen av Lissabon, då kung Alfons I av Portugal erövrade det som skulle bli landets huvudstad under den kristna erövringen av iberiska halvön.
Samma dag år 1415 utkämpades Slaget vid Azincourt. Ett slag under Hundraårskriget känt för att engelsmännen vann mycket tack vare sina långbågeskyttar. Den mest spridda skildringen av det slaget är författad av ingen mindre än William Shakespeare och finns med i dennes pjäs ”Kung Henrik den femte”. I pjäsen omtalas dagen som sankt Crispiani dag, alltså helgonen Crispinus och Crispinianus helgondag. Crispinus och Crispinianus var två bröder och skomakare som sägs ha lidit martyrdöden i Rom den 25 oktober år 285, eller möjligen något år senare. De är bland annat skomakarnas och spetsvävarnas skyddshelgon.
År 1854 var den 25 oktober dagen för Slaget vid Balaklava, ett slag under Krimkriget mellan å ena sida Osmanska riket, Storbritannien, Frankrike samt Sardinien och å andra sidan Ryssland. Slaget var ett försök från ryssarna att bryta belägringen av Sevastopol. Det är idag mest känt för den del av slaget som kallas Lätta brigadens anfall (ett både missriktat och misslyckat anfall av brittiskt kavaleri rakt mot starka ryska artilleriställningar), odödliggjort genom Lord Alfred Tennysons dikt ”The Charge of the Light Brigade”.
Den 23 till 26 oktober 1944 utkämpades Slaget vid Leytebukten, ett sjöslag mellan USA (med stöd av Australien) och Japan. Slagets utgång var en avgörande allierad seger som säkrade den amerikanska invasionen av Filippinerna. Japanerna, som var i underläge, led enorma förluster, efter vilka de allierades kontroll över Stilla Havet var i det närmaste total.
Det finns ytterligare några mindre kända slag som utspelat sig under ”Crispiani dag”, t ex Slaget vid Dorylaeum (1147), Andra slaget vid Kap Finisterre (1747) och Första belägringen av Mesolongi (1822).
Några andra historiska händelser
Den 25 oktober 1616 genomfördes den andra kända landstigningen av européer i det som skulle bli Australien. Det var den Holländske kaptenen Dirk Hartog som landsteg på en ö straxt väster om fastlandet, den kom senare att uppkallas efter honom.
Georg III blev kung av Storbritannien efter att hans farfar Georg II dog, den 25 oktober 1760. Georg III kom sedan att bli den kung av Storbritannien/England som regerat längst, även om drottningarna Victoria och Elisabeth II senare har slagit hans rekord. Efterhand blev hand dock nästan blind och mer eller mindre galen flera år innan han avled i januari 1820.
Enligt den ryska tidräkningen inleddes Oktoberrevolutionen den 25 oktober 1917, i Ryssland hade man nämligen hållit fast vid den julianska kalender. I Sverige bytte vi slutgiltigt till den Gregorianska kalender 1753, så här var det redan november när Oktoberrevolutionen inleddes på andra sidan Östersjön. En av min farmors många kusiner, Anna Elisabet Askenbäck Lundström, utvandrade på sensommaren 1917 till Livland (som då var en del av det ryska väldet). Hon var då 35 år gammal och nyss skild från sin make Ernst Teodor Askenbäck. Med sig hade hon döttrarna Elisabet Matilda Teodora (12 år) och Maj Elise (7 år). Jag har inte grävt visare i det och vet inte vad det blev av Anna Elisabet, men jag vet att hon hade en syster som flyttade till Ryssland redan 1904. Dessutom vet jag att döttrarna återvände till Sverige våren 1919, då kom de närmast från Helsingfors i Finland.
Den 25 oktober 1971 ersattes Republiken Kina (Taiwan) till slut av Folkrepubliken Kina i FN och FN:s säkerhetsråd, över 20 år efter att republiken förlorade kontrollen över det kinesiska fastlandet under inbördeskriget.
Intressant läsning ?! Kram Mamma❤️