Karlsson – hur det började för mig

Min släktforskning började när min femåriga dotter plötsligt en dag frågade ”Vad hette min farfars farfars far?”. Jag insåg direkt två saker, för det första ”Det vet jag inte.” och för det andra ”Det här måste ju gå att ta reda på.”.

Genom lite enkelt sökande på Google hittade jag till Riksarkivet och kom så småning om fram till födelse- och dopboken för Järvsö, där jag visste att min farfar, Knut Karlsson, föddes i november 1911.

Järvsö kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/HLA/1010096/C/10 (1902-1914)

Därifrån var det inte många steg för att komma vidare från Knut till hans far Bror Wilhelm Karlsson och Knuts farfar Karl Wilhelm Karlsson. Därmed hade jag svar på min dotters fråga, mina barns farfars farfars far hette alltså Karl Wilhelm Karlsson.

Jag hade dock fått mersmak och dessutom blivit nyfiken på hur länge namnet Karlsson funnits i släkten. Det visade sig att Karl Wilhelm föddes 1852 i Vansö socken (Södermanlands län) som son till den föredetta gardisten Carl Peter Örn och dennes hustru Cajsa Lotta Andersdotter.

Vansö kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/ULA/11677/C/2 (1812-1858)

Innan Carl Peter blev soldat, gick han under namnet Andersson. Han föddes förövrigt 1820 i Fogdö socken och var för sin del son till bonden Anders Andersson och dennes hustru Karin Larsdotter i Hannemyra.*

Fogdö kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/ULA/10261/A I/14 (1819-1824), sida 20

Jag har under mitt korta släktforskande kunnat konstatera att de flesta kända anorna på min fars sida är ”idel ädel lantligt proletariat” och att man ofta får gå många generationer bak för att finna så fina titlar som ”bonde”. Det är naturligtvis en sanning med modifikation och lite av ett skämt, men här har vi i alla fall ett sådant exempel, när man ser att min farfars farfars farfar var just bonde.

Svaret på min egen fråga, den om namnet Karlssons ursprung i min släkt, var alltså att det var ett fadersnamn som går tillbaka på den före detta gardisten Carl Peter Örn. Hans son, senare känd som Karl Wilhelm Karlsson, föddes 1852 och lät namnet Karlsson gå vidare till alla sina barn.

Nu filar jag på ett längre inlägg om något helt annat, som jag hoppas få klart till nästa helg.

Se även…

*Om Carl Peters liv – OBS! Att Carl Peter skulle vara son till Anders och Karin i Hannemyra är fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait