Blom & Rhodins uppgång och fall

Min farmors morfar hette Johan August Lindström. Han var under många år soldat i Västmanlands regemente och bodde i Hubbo församling (Västmanlands län). Soldaten Lindströms liv är säkert intressant på flera sätt och kan mycket väl komma att bli ett eget inlägg så småningom. Det som just nu intresserar mig mest är dock hans föräldrar. De hette Anders Larsson Blom och Eva Andersdotter Rhodin.

Uniformsutvecklingen för Västmanlands regemente, 1756 – 1888.
Bild från Wikimedia/Armémuseum.

Två fattiga västgötar …

Anders Larsson Blom föddes den 21 juni 1823 i Råda socken (Skaraborgs län). Då hade han troligen inte efternamnet Blom. Dessutom var han ”oäkta” son till pigan Kerstin Andersdotter. Jag har försökt hitta Anders far, men hittills utan framgång. Möjligen hette fadern Lars Blom, det är i alla fall en uppgift som finns noterad i en husförhörslängd på 1850-talet. Även om det skulle stämma, vet jag ändå ingenting annat om honom.

Eva Andersdotter Rhodins ursprung var länge ännu oklarare för mig, men nu har jag lyckats spåra henne genom nästan hela livet. År 1844 flyttade Eva Andersdotter (utan efternamnet Rhodin), från fattighuset i Björsäters socken (Skaraborgs län) till Forshems socken (Skaraborgs län). Till Forshem kom hon för att bli piga och i husförhörslängden uppges att hon var född i Björsäter den 3 maj 1826. I många senare källor står det istället att hennes födelsedag var den 23 maj. Jag har nu med mycket möda kommit fram till att hon föddes den 23 maj 1826 i Lugnås socken (Skaraborgs län). Evas föräldrar var torparen Anders Jansson och hans hustru Greta Åberg.

Lugnås kyrka, omkring år 1900.
Bild från Digitalt museum/Västergötlands museum.

… som flyttar till Mälarens öar

Den första noteringen om Anders som jag har hittat (efter födelsen), är från Medelpana socken (Skaraborgs län). Till den socknen flyttar han 1847, från Rackeby. Jag har dock ej lyckats hitta honom i Rackeby socken (Skaraborgs län). I Medelpana skrivs han som dräng på en plats som kallas ”Hjelmsäters säteri”. Där bor Anders fram till hösten 1849, då han flyttar till Överselö socken (Södermanlands län).

År 1849 bodde Eva i Österplana socken (Skaraborgs län), alltså en grannsocken till den där Anders bodde vid samma tid. Den sommaren blev Eva med barn och till hösten flyttade hon (liksom Anders), till Överselö socken. Eva och Anders flyttade inte samma dag eller till samma plats, men det var samma månad och till samma socken. Det är alltså fullt klart att Evas flytt är beroende av Anders flytt, han flyttade några dagar före henne. Antingen följer Eva efter Anders när han flyttar, eller mer troligt har de planerat flytten tillsammans.

Tynnelsö slott i Överselö socken, 1860-tal.
Bild från Wikimedia, litografi Ferdinand Richardt.

Efternamnet Rhodin lägger Eva, av allt att döma, till vid flytten till Södermanland. Anders tycks ta namnet Blom redan i Medelplana, eller möjligen har han det tidigare än så. Den 7 maj 1850 gifte sig Anders och Eva och en vecka senare föddes sonen Johan August, då bor de alltså i Överselö socken. Till hösten flyttade den lilla familjen till en gård i Ängsö socken (Västmanlands län), där Anders skrivs som statdräng.

Flygfoto över Ängsö slott och kyrka, 1955.
Bild från Digitalt museum/Västmanlands läns museum.

Rättare på Springsta

På något sätt lyckades Anders år 1852 få tjänst som rättare på Springsta säteri i Kärrbo socken (Västmanlands län). Springsta ägdes vid den tiden av den före detta länsmannen Carl Mauritz Luhr, som tillsammans med sin familj hade flyttat dit några år tidigare. Vad jag kan utläsa av husförhörslängden fanns vid den tiden ingen inspektor (eller liknande) på Springsta. Alltså torde Anders och de andra tre rättarna ha varit direkt underställda ägarfamiljen. Som rättare var Anders visserligen en arbetare, men förman och överordnad de drängar, statare och andra som också arbetade på den stora gården.

I januari 1852, några månader före flytten till Springsta, hade Eva fött ett andra barn. Det var en dotter som fick heta Johanna Christina. I november 1854 fick Anders och Eva ett tredje barn, dottern Eva Regina. Att uppkalla sin dotter efter sig själv och därtill ge henne ett andra namn med betydelsen drottning, tolkar jag som ett tecken på hur långt Eva kommit från fattighuset i Björsäter. Jag har dock svårt att tro att Eva och Anders kunde inse och uppskatta, att detta på många sätt var höjdpunkten i deras liv.

Springsta säteri. 1870-tal.
Bild från Digitalt museum/Västmanlands läns museum, foto Olof Wiklund.

Våren 1855 fick den tre år gamla dottern, Johanna Christina, kikhosta. Hon avled den 16 juni och begravdes sex dagar senare. Året därpå, 1856, förflyttas Anders till gården Vreta, en dryg kilometer från Springsta. Vreta tycks dock sortera under Springsta och han hade i så fall fortsatt samma arbetsgivare. Även titeln rättare kvarstår över Anders namn.

Döden på Vreta

När rättarfamiljen flyttade till gården Vreta, var Eva redan med barn igen och den 26 januari 1857 föddes sonen Carl Wilhelm. År 1859, när Eva än en gång var gravid, fick hon någon form av ”bröstsjukdom”. Möjligen handlar det om tuberkulos. Den 9 maj födde hon sonen Anders Gustaf, men redan den 17 maj avled Eva av sin sjukdom. Hon dog bara några dagar innan hon skulle ha fyllt 33 år. Drygt två veckor senare, den 2 juni 1859, dog den knappt månadsgamle sonen, av okänd anledning. Av bouppteckningen efter Eva framgår att hemmet var välmöblerat, välbeställt och att de även ägde några egna djur.

Kärrbo kyrkoarkiv, Död- och begravningsböcker, SE ULA 10686 F 3 (1832-1865).

På hösten (eller möjligen sommaren) 1859 flyttade en ny piga till Vreta gård. Hon hette Albertina Lovisa Ersdotter och hade med sig sin ”oäkta” son, Carl August. Albertina Lovisa var född 1827 i Breds socken (Uppsala län) och Carl August var född 1855 i Enköpings-Näs socken (Uppsala län). Redan den hösten blev Albertina Lovisa gravid och i december 1859 gifte hon sig med Anders. I juli 1860 föddes deras första gemensamma barn, sonen Frans Oscar.

Arbetare i Skälby

År 1861 flyttade Anders och hans familj till byn Skälby. Skälby var på den tiden en by i Lundby socken, strax utanför Västerås. Idag är Skälby en stadsdel i Västerås. I Skälby står Anders (som tidigare) som rättare. Det är dock inte lika klart (som i Kärrbo) av husförhörslängden, vad det innebär för hans ställning i byn. I Skälby födde Albertina Lovisa, den 21 juni 1862, dottern Edla Mathilda.

Flygfoto över Lundby kyrka, 1935.
Bild från Digitalt museum/Västmanlands läns museum.

I september 1864 föddes sonen Anders Leonard, som dock redan i november avled av en ”bröstsjukdom”. Dottern Hilma Gustafva föddes i september 1865, men inte heller hon blev gammal. Hon dog i maj 1866, men någon dödsorsak anges inte i död- och begravningsboken. 1866 var även året då Anders äldste son, Johan August, flyttade hemifrån. Han flyttade till Hubbo församling (Västmanlands län) och blev efter några år där soldat, under namnet Lindström. Någon gång mellan 1867 och 1871 ändrades Anders titel till arbetskarl, en tydlig degradering.

Ida Gustafva hette det sjätte barnet, som Albertina Lovisa födde. Det var den 10 juli 1867. Någon gång mellan maj och oktober 1870 flyttade Carl August till sin mors hemsocken Bred. I november samma år (1870) flyttade Eva Regina in till Västerås. Året därpå (1871) födde Albertina Lovisa ett sjunde barn, sonen Johan Albert. Samma år (1871) flyttade den 14 år gamle Carl Wilhelm till grannbyn Bärby. Carl August flyttade, på hösten 1871, tillbaka till Skälby för att bli dräng.

Fattigdom på nytt

Under åren 1873 till 1882 flyttar de kvarvarande barnen ut, ett efter ett. I november 1882 är det bara Johan Albert som bor kvar med sina föräldrar. Då skrivs Anders, med fru och son, ”på socknen”. Han har alltså, 59 år gammal, förlorat sitt arbete och kan inte längre försörja sig och sin familj. Jag har inte hittat någon förklaring till varför Anders först degraderas från rättare och sedan helt förlorar sitt arbete.

Västmanland, karta från 1700-talet.
Bild från Wikimedia/Lantmäteriet.

Ida Gustafva återvände till Skälby och sina fattiga föräldrar, år 1883. Hon flyttade ut igen året därpå. Hösten 1886 flyttade även Johan Albert hemifrån. Sommaren 1891 avled Albertina Lovisa av någon form av cancer, hon blev 64 år gammal. Fram till sin egen död, den 17 juni 1912, var Anders skriven på socknen (Lundby). Den sista tiden bodde han dock hos en av sina döttrar i Västerås-Barkarö församling, han blev 89 år gammal.

Se även…

Ansedel – Anders
Ansedel – Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait