Creutzarnas ursprung

I inlägget om Oldenburgarnas ursprung skrev jag om att Charlotta Gustafva Oldenburg gifte sig med Anders Magnus Olsson och att Anders tillhörde en annan släkt som såg sig som lite finare än andra inom den södermanländska allmogen, ”Creutzarna”.

Ingen av ”Creutzarna” hette egentligen Creutz. Deras stamfader bar istället namnet Anders Olofsson. Han lär ha fötts i Torsåkers socken (Södermanlands län), i september 1761. Anledningen till att den släkten ändå kallas som den gör är att Anders Olofsson sägs var oäkta son till pigan Anna Olofsdotter och greven Johan Carl Creutz.

Berättelsen om att greve Creutz skulle vara far till Anders Olofsson är av allt att döma en mycket gammal tradition. Det kan rent av vara så att det är en historia som berättats ända sedan Anders samtid. Den grevliga ätten Creutz hade sitt säte på Malmgård i det finska landskapet Östra Nyland. De ägde dock stora egendomar även på andra håll, bland annat i Södermanland. Så, även om det inte är bekräftat att ”Creutzarna” faktiskt är ättlingar till greven, är det ändå inte otroligt att det förhåller sig på det viset. Två andra saker som talar för att det skulle vara sant är dels att det inte handlar om någon mer lokal adelsman (vilket det troligen hade varit om det var en i efterhand påhittad historia), dels hur Anders passar in i Johan Carls skara av äkta barn. Det senare återkommer jag till nedan. Förövrigt har jag inte sett något som tyder på att Anders skulle ha haft någon annan far.

Vapensköld för grevliga ätten nummer 68, Creutz.

Greve Johan Carl Creutz ätt och ursprung

Greve Johan Carl Creutz och hans ätt finns, liksom de flesta andra svenska adliga släkter, dokumenterade i Gustaf Elgenstiernas verk ”Den introducerade svenska adelns ättartavlor”. Informationen från Elgenstiernas verk finns återgiven på olika ställen, bland annat på https://www.adelsvapen.com/genealogi/ där jag har läst sidorna om Creutz och andra besläktade ätter. Här kommer jag kortfattat beskriva hans släktträd och bara uppehålla mig särskilt vid några punkter som jag finner extra intressanta.

Johan Carl Creutz föddes år 1725, han var son till Carl Creutz och Barbro Helena Wrede af Elimä. Johan Carl gifte sig år 1751 med Eva Sofia von der Pahlen och fick fem barn inom äktenskapet. Hans ”äkta” barn var alla födda före Anders Olofsson. Yngst av dem var Anna Lovisa, född bara ett halvår före Anders. Att Anders passar in på det viset i Johan Carls barnaskara kan tala för att det är sant att Anders var son till greven. I så fall resonerar man till exempel om Johan Carls relation till sin hustru och om att den kanske kunde ha försämrats efterhand. De fick ju inga fler barn efter 1761, trotts att hon inte ens var 30 år gammal. Och om det stämmer, var det då så att han gick till andra kvinnor för att relationen till hustrun försämrades? Eller försämrades deras relation för att han fick ett barn utanför äktenskapet?

Creutzarna – finlandssvenskt frälse sedan medeltiden

Johan Carls far, Carl Creutz (1685 – 1740), var i sin tur son till Johan Creutz (1651 – 1726) och Anna Johanna Sparre (1657 – 1712). Johan var den förste greven i sin ätt. Hans far var friherren Lorentz Creutz (1615 – 1676) och hans mor var Elsa Duwall (1620 – 1675). Duwall var en släkt av skottskt ursprung. Elsas farfar hette Albrekt, han var född i Skottland och tillhörde klanen MacDougall.

Greve Johan Creutz (1651 – 1726)
Bild från Wikimedia/Svenska landtmarskalkar, 1850-tal.

Friherren Lorentz Creutz fick år 1675 befäl över flottan, trotts att han helt saknade erfarenhet av krigföring till sjöss. Något som ledde till hans död. Det var nämligen han som förde befäl på regalskeppet Kronan, som utan fientlig inblandning kantrade och exploderade i slaget vid Ölands södra udde den 1 juni 1676. Lorentz svårt sargade lik hittades i vattnet och kunde identifieras endast på grund av att han bar sin sigillstämpel i en ficka.

Slaget vid Öland.
Bild från Wikimedia, målning av Claus Møinichen.

Lorentz var förövrigt son till adelsmannen Erengisle Larsson (mer känd som Ernst Creutz) och Catharina Hess von Wichdorff. Ernst föddes på 1500-talet och dog år 1635. Han tillhörde en urgammal frälsesläkt och var son till Lars Mårtensson och Margareta Arvidsdotter Wildeman.

Lars var son till Mårten Mattsson och dennes andra hustru, Margareta Bertilsdotter. Mårtens far var skeppshövidsmannen Matts Knutsson och hans mor hette Bengta Lydikadotter. Matts var son till Knut Larsson och dennes första hustru, vars namn dock är okänt. Knut Larssons föräldrar var Lars Mattsson och dennes hustru Margareta Larsdotter. Margaretas far kallades Lasse i Gästerby och var stamfader för den adlade ätten Ekelöf. Vilka Lars Mattssons föräldrar var är okänt, men han föddes av allt att döma på 1400-talet.

Wrede af Elimä och deras livländska ursprung

Johan Carls mor, Barbro Helena, tillhörde den friherrliga ätten Wrede af Elimä. Hon föddes troligen något av de första åren på 1700-talet och gifte sig med Carl Creutz på hösten 1723. Hennes föräldrar var friherren Fabian Carlsson Wrede af Elimä (1654 – 1709) och dennes andra hustru Gertrud Sofia von Treijden.

Vapensköld för friherrliga ätten nummer 44, Wrede af Elimä.

Fabian Wrede var son till friherren Carl Henrik Wrede (1606 – 1654) och dennes hustru Märta Fleming. Carl Henriks föräldrar var Henrik Wrede och dennes hustru Gertrud von Ungern. Henrik Wrede dog den 17 september 1605 i slaget vid Kirkholm, ett slag under Andra polska kriget (1600 – 1629). Han hade överlämnat sin häst till kungen, Karl IX, som omringats och förlorat sin egen häst. Efter att kungen ridit bort höggs Henrik ned av polackerna. Kungen skrev själv om händelsen ”Om en livländare, vid namn Henrik de Wrede, icke hade hulpit oss på sin häst igen, då hade vi kommit levandes eller döda uti fiendens händer.”. Ett par år efter slaget fick Henriks efterlevande Elimä fjärding i Finland som förläning och ätten Wrede af Elimä blev på så vis finlandssvensk adel.

Henriks föräldrar var Casper Wrede och Köna Henriksdotter von Kropp. Casper levde troligen hela sitt liv under 1500-talet, men de exakta årtalen för hans födelse och död är okända. Han var hovjunkare hos ordensmästaren i Livland, Wilhelm von Fürstenberg. Och Casper fick år 1559 dennes tillstånd att köpa landområden i Burtnecks socken (Livland), av vilka han bildade godset Wredenhof.

Före Casper finns en delvis dokumenterad legend om släktens ursprung som, via Tyskland på 1200-talet, sträcker sig tillbaka till Italien och 700-talet. Till Livland kom släkten Wrede troligen med Tyska Orden på 1300-talet.

Livländska ordens mästares sigill.
Bild från Wikimedia.

Övrig nordisk adel

Genom att adelsfamiljerna i Sverige och övriga Norden är ingifta med varandra kors och tvärs, var Johan Carl Creutz släkt med många historiska personer från kända släkter. Bland dessa finns namn såsom Sparre, Banér, Brahe, Trolle och Sture. Vissa av dessa släktlinjer kan följas bakåt ända till 1300-talet, före det finns mest gissningar och sagor.

”Creutzarna” framåt till mig

Anders Olofsson gifte sig med Karin Ersdotter. Karin var född 1759 i Vagnhärads socken (Södermanlands län). De fick sonen Olof Andersson, som föddes år 1798 i Vårdinge socken (Stockholms län). Olof gifte sig med den fem år yngre Brita Magnusdotter från Lästringe socken (Södermanlands län). De bosatte sig i hennes hemsocken och fick där flera barn, bland annat en son som fick namnet Anders Magnus Olsson.

Anders Olsson föddes fredagen den 28 december 1827. På 1850-talet gifte han sig med Charlotta Gustafva Oldenburg. Deras sonson Karl Hilmer Anton Karlsson gifte sig med deras sondotter Helga Teresia Lovisa Andersson. Hilmer och Helga var alltså både kusiner och äkta makar, de var förövrigt båda födda år 1893. En av deras döttrar var min mormors mor, Maj-Britt Lovisa Karlsson (gift Hjalmarsson).

Charlotta Oldenburg & Anders Olsson, 1880-tal.
Bild från en släktings privata samling.

Om det är sant att Johan Carl Creutz var far till Anders Olofsson var Johan Carl alltså min mormors mormors farfars farfars far, men på grund av kusinäktenskapet även min mormors morfars farfars farfars far.

Se även…

Om Oldenburgarnas ursprung

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait