Eric & Stina – mer om Oldenburgarnas ursprung

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Carl Erik Oldenburgs liv och om hur jag är släkt med ”Oldenburgarna”. Sedan dess har jag tänkt på att skriva ett inlägg om Carl Eriks föräldrar och ta reda på mer om deras bakgrund, nu är det dags. Carl Eriks föräldrar hette Eric Ollenborg och Stina Ramqvist.

Eric Ollenborg före Stina

Eric Ollenborg föddes i Torshälla stad (Södermanlands län). Det skedde den 22 maj 1767 och hans föräldrar var murarmästaren Lars Ollenborg och dennes hustru Anna Sundberg. Lars var då 38 år och Anna ungefär fem år yngre. När Eric föddes hade Lars och Anna redan en son, Carl. Erics storebror var ungefär tre år, när Eric föddes. År 1770 fick Eric en lillasyster, Sara.

Murarsonen Eric växte upp med sin familj i den lilla staden Torshälla och när han blev vuxen fick han tjänst som båtsman. År 1791 gifte sig, den då 24 år gamle, Eric med den 14 år äldre änkan Anna Nilsdotter. Med Anna fick Eric en dotter, Stina. Det är lite oklart vilket år Stina föddes. Det finns anteckningar om både 1792 och 1793, men jag har inte hittat henne i någon födelse- och dopbok. Det är trotts det avvikande födelseåret troligt att hon är identisk med den Christina Ollenberg (född 1795) som skrivs in på Allmänna barnhuset år 1805, men jag har inte lyckats bekräfta det. Anna Nilsdotter dog redan på våren 1795, samma år värvades Eric till Svea artilleriregemente och året därpå gifte han om sig.

Uniformsmodeller för flottans manskap 1779-1849.
Bild från Digitalt Museum/Sjöhistoriska museet.

Stina Ramqvist före Eric

Stina Ramqvist var faktiskt döpt till Stina, även om det i vissa senare källor står att hon hette Christina. Stina föddes onsdagen den 16 december 1770 i Ramnäs socken (Västmanlands län). Hennes föräldrar var dagkarlen Olof Persson och dennes hustru Cajsa Hansdotter. Var namnet Ramqvist kom ifrån vet jag inte. Stinas far dog år 1777 och efter det flyttade Stina och hennes mor från Ramnäs och jag har inte lyckats följa dem därifrån. Nästa gång jag får tag på Stina är när hon 1796 gifte sig i Torshälla.

Sjön Gnien i Ramnäs socken, 2021.
Bild från Wikimedia (SiberianJay).

Artilleristfamiljen

År 1796 gifte sig alltså Eric och Stina i Torshälla, närmare bestämt var det den 13 mars. Redan söndagen den 2 oktober föddes deras första gemensamma barn, dottern Anna Sara. Under de följande åren bodde Eric tidvis med sin familj och tidvis med regementet i Stockholm. Mellan 1799 och 1804 bodde Stina och barnen i hennes födelsesocken, Ramnäs i Västmanland. De återvände sedan helt kort till Torshälla, innan de flyttade till Eric i Stockholm.

Under tiden i Ramnäs födde Stina två söner, först Carl Erik år 1799 och sedan Lars Gustaf år 1801. I Ramnäs dog dottern Anna Sara, år 1803 av rödsot (alltså dysenteri). När hela familjen var samlad i Stockholm år 1804 finns det tecken på att Eric rymde från tjänsten, det handlar dock inte om några entydiga bevis. Sommaren 1805 hölls generalmönstring, då var regementet utstationerat till Sveaborg utanför Helsingfors i Finland och Eric var närvarande.

Delar av de gamla försvarsanläggningarna vid Sveaborg, 2011.
Bild från Wikimedia (Jisis).

Om Eric rymde eller inte är alltså inte helt klart, men under den period då han var i Finland tycks hans familj ha varit kvar i Stockholm. Och i samma veva hamnade sönerna på Allmänna barnhuset. Carl Eriks vidare öden har jag beskrivit i ett tidigare inlägg. Lars Gustaf var under en period placerad som fosterson hos en torpare, men återvände efter några år till föräldrarna. År 1807 var Eric och huvuddelen av regementet tillbaka i Stockholm.

Lars Gustafs akt från Allmänna barnhuset i Stockholm.

Under krigen 1808 till 1809 deltog olika delar av Svea artilleriregemente i flera drabbningar, framförallt i Finland. Jag har dock inte helt lyckats reda ut de sammanhangen. Hursomhelst överlevde Eric det hårda året 1809 och tog därefter avsked för att istället tillsammans med Stina flytta tillbaka till Torshälla.

Åter i Torshälla

I Torshälla födde Stina ytterligare ett barn, sonen Per Magnus som kom till världen i december 1811. Till Torshälla kom också sonen Lars Gustaf i början av 1810-talet. Det är oklart hur familjen försörjde sig efter att Eric tagit avsked från artilleriet och redan före 1820 noterades Eric som utfattig och dessutom sjuk. År 1816 flyttade den 15 år gamle Lars Gustaf till Stockholm och sedan vet jag inte riktigt vad det blev av honom. Det lilla jag har lyckats ta reda på är att han på 1820-talet arbetade på ett tobaksspinneri.

Stina, Eric och barnen flyttade runt en hel del inom staden. Den 25 mars 1821 dog Eric av ”Bråck”, han blev 53 år gammal. Även efter Erics död fortsatte Stina och Per Magnus flytta hit och dit i Torshälla. Så småningom flyttade Per Magnus från sin mor. Han gifte sig med Catharina Jansson, hamnade som arbetare på Nyby bruk utanför Torshälla och fick flera barn. I början av 1830-talet flyttade den fattiga änkan Stina till sin son och hans familj på bruket, då var hon i 60-års åldern. Tisdagen den 9 januari 1849 dog Stina, vid en ålder av 78 år.

Nyby bruk i mitten av 1800-talet.
Bild från Digitalt Museum/Tekniska Museet, okänd konstnär.

Något om Lars Ollenborg och hans anor

Erics far Lars var son till Johan Henrik Ollenborg och Maria Håkansdotter. Lars döptes den 25 januari 1729 i Habo socken (Skaraborgs län), av allt att döma föddes han där någon av de närmast föregående dagarna. Lars mor, Maria, dog i Habo socken år 1754 och hennes ålder noterades då till 60 år. Det är dock okänt var och precis när hon föddes, inte heller vet jag vilka hennes föräldrar var.

Johan var tysk och i Habo var han verksam som skomakare. När Johan avled i maj 1744 uppgavs han vara 46 år gammal. Det är alltså troligt att han var född år 1697 i något av de tyska länderna. År 1719 gifte sig Johan med Maria och det var i Habo. Redan vid vigseln (då Johan var i 20-års åldern) noterades han som skomakare och med ett patronymikon, Henriksson. Det är dock orimligt att han som tysk skulle ha använt patronymikon, vilket gör det troligt att Henrik i själva verket var hans andra förnamn. Det är ändå sannolikt att han i Sverige noterades som Henriksson, om han tillfrågad om sin faders namn svarade Henrik. Det är dessutom troligt att han var skomakare redan när han kom till Sverige och att han kom hit från någon tysk stad som då låg inom det svenska väldet.

Ovanstående resonemang har på Anbytarforum utvecklats av Dick Wase, som är min mormors kusin. Dick har dessutom hittat en Henrik som stämmer in på vad man kan förvänta sig av Johans far. Han hette Marcks Henrik Oldenborg och var skomakare i Wismar. Henrik var troligen född omkring år 1660 och i april 1690 gifte han sig med Anna Christina Westfal. Det finns sex dokumenterade barn till dem. Inget av de barnen hette Johan eller Henrik, men det finns tydligen vissa luckor i kyrkböckerna från Wismar. Om man förutsätter att 1697 (troligen i maj eller senare) är rätt födelsetid, kan man titta på de dokumenterade barnens dopdatum för att försöka säga något mer om rimligheten i att Johan passar in bland Henriks och Anna Christinas barn. Då ser man att närmast efter 1697 kom Friedrich Christian, som döptes den 9 februari 1698. Nio månader före det var början av maj 1697, vilket täcker av större delen av möjligheten att få det att passa ihop precis med uppgifterna om Johans födelse. De uppgifterna är dock inte speciellt exakta och före Friedrich Christian finns det en lucka på hela fem år i listan på familjens dokumenterade barn. Dick resonerar dessutom om att eftersom Friedrich Christian inte blev skomakare är det troligt att han hade en äldre bror som följde i faderns fotspår, men Friedrich Christians två kända äldre syskon var båda flickor. Jag tycker det verkar troligt att Henrik var Johans far, men det är såklart mycket svårt att bevisa den saken. Henriks far hette hursomhelst Hans Jochim Oldenborg och år 1684 överlät han ett hus vid Alterstrasse i Wismar till sin son.

Gamla hamnen i Wismar, 2006.
Bild från Wikimedia, foto Alexander Koker.

Se även…

Inlägget om Carl Erik Oldenburg
Ansedel – Stina
Ansedel – Eric

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait