Ingrid, Elida & Elin – försvunna emigranter

Under åren 1842 till 1911 bodde det i Järvsö socken (Gävleborgs län) en fattig kvinna vid namn Ella Mikelsdotter. Hon var dotter till tjuven Mikel Jonsson Timper och soldatdottern Ingrid Pärsdotter. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Ellas farfar, Jon Ersson. Ella var fattig och ogift livet igenom och hon fick minst fem ”oäkta” barn, troligen var hon prostituerad. Bland Ellas barn finns dottern Ingrid Lovisa Andersdotter som föddes den 26 januari 1869.

Fem barn och två Anders

När Ingrid just fyllt 22 år födde hon själv en dotter med ”okänd” fader. Dottern döptes till Edla Vetsera Jane och hon var min farfars mor. När Edla var två år gifte sig Ingrid med Anders Hansson. Ingrid och Anders fick fyra barn tillsammans, Hans Emil, Anna Elida, Elin Elvira och Ella Magdalena. Både Emil och Ella dog i späd ålder, år 1893 respektive 1899. Även Anders dog år 1899, endast 27 år gammal. Han hade drabbats av lungsot, tuberkulos.

Efter Anders död försörjde Ingrid sig och sina döttrar genom att bli hushållerska åt den ogifte torparen Anders Bellman. Det är oklart precis vilken relation Ingrid hade till Bellman. Ibland ser det i källorna ut som att de var ett par och ibland som att han bara var hennes arbetsgivare. De fick i alla fall inga barn och jag har inte hittat något som visar att skulle ha gift sig.

Folkdräkter från Järvsö, Hälsingland.
Bild från Wikimedia, konstnär Carl Ludvig Henning Thulstrup (1836-1901).

Mormor mot Kanada

År 1910 blev Ingrid mormor. Hennes dotter Edla hade förlovat sig med Bror Wilhelm Karlsson och deras dotter Kristina Emilia föddes två månader innan de gifte sig. Emilia kallades nästan alltid för ”Melan”. Året därpå (1911) födde Edla sonen Knut Wilhelm Ingemar, min farfar. Edla och Bror fick med tiden ytterligare tio barn. För en tid sedan upptäckte jag att Bror och Edla var fyrmänningar, vilket jag skrev om i ett inlägg om anförluster och okända anor.

I församlingsboken noteras det att Ingrid år 1911 flyttade till Nordamerika. Göteborgs poliskammare noterade att Ingrid den 4 juli 1911 tog tåget från Göteborg till Köpenhamn och att hon uppgav att hennes slutdestination var staden Estevan i Kanada. Estevan ligger i provinsen Saskatchewan och omkring 16 kilometer norr om gränsen mot USA. Tidigare samma år hade Ingrids mor, Ella, dött hemma i byn Kalv i Järvsö församling. Det är troligt att Ingrid tänkt på att utvandra en längre tid, men väntat tills modern dog med att göra slag i saken.

Ridande polisens station i Estevan byggdes 1883.
Bild från Canada’s Historic Places, foto Brett Quiring (2004).

Döttrarna reser efter

Den första mars 1912 lämnade även Ingrids ogifta döttrar, Elida och Elin, Sverige. Liksom sin mor reste de från Göteborg. De reste med ångfartyget Aaro. Fartygets destination var Hull i England. Vid den här tiden var det vanligt för resande från Skandinavien att först ta båt till Hull, för att sedan korsa England med järnväg och lämna Europa från någon av de stora hamnarna i västra eller södra England. Elida och Elin hade för polisen i Göteborg uppgett att deras slutdestination var Macoun i Saskatchewan. Macoun är en by som ligger några kilometer nordväst om Estevan.

I församlingsboken uppges det att även Anders Bellman skulle ha flyttat till Nordamerika. Det skulle ha varit år 1913, men jag hittar inte honom i någon emigrantförteckning. Dessutom är han av allt att döma identisk med den Anders Bellman som avled i Järvsö församling den 11 november 1932.

Saskatchewans vapen
Bild från Wikimedia, bild skapad av Di (they-them) utifrån blasoneringen enligt Canadian Heraldic Authority.

Spårlöst försvunna

Jag har sökt, men inte hittat några spår av Ingrid, Elida eller Elin efter det att de lämnade Sverige. Fartyget Aaro överlevde hursomhelst resan på våren 1912. Enligt vrakdatabasen wrecksite.eu byggdes S/S Aaro i Hull år 1909, ägdes av rederiet The Wilson Line och torpederades den 1 augusti 1916 av den tyska ubåten U-20.

Wilson Line’s S/S Aaro (1909-1916)
Bild från Wrecksite, vykort av okänt ursprung.

Tilläggas kan att även Ingrids bror, Per August Liljedahl, utvandrade. Han och hans familj försvann från sitt hem i Brunflo församling (Jämtlands län). Det var år 1918 som de fördes över till förteckningen över obefintliga. I september samma år befann sig Per i Minnesota, där han registrerade sig för tjänstgöring i första världskriget. Jag har inte hittat någon som tyder på att han faktiskt tjänstgjorde under kriget, men nästan alla män (upp till 45 års ålder) i USA registrerade sig. Det finns mer material om familjen Liljedahl i USA och jag kommer kanske skriva ett inlägg om det i framtiden.

Se även…

Ansedel

2 thoughts on “Ingrid, Elida & Elin – försvunna emigranter

  1. Tack Rasmus!
    För några veckor sedan sökte jag information om min farmor Edla Ek, född Andersson och tidigare gift Karlsson. Då hittade jag din blogg och kontaktade dig via sms, med en kort förklaring och efter några dagar fick jag svar.

    Jag är mycket imponerad över ditt engagemang och du har delgivit mig mycket värdefull information. B.la. har jag fått en sammanställning, som visar att farmor och farfar fick 12 barn och 33 barnbarn, varav jag är ett av barnbarnen.
    Med vänlig hälsning: Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait