Min morfars farmors farfar hette Fredrik Lundström. Det är dock oklart varifrån han fick namnet Lundström, för han föddes av den ogifta pigan Helena Catharina Forsman i Kalmar. Det var i slutet av januari 1826 och Fredriks fader var ”okänd”. Fredrik kom inte ensam till världen, utan hade en tvillingbror som hette Petter. De båda hade dessutom en storebror, den fem år äldre Johan Peter. Petter föddes mycket svag och nöddöptes, men han överlevde. Petter har jag inte kunnat hitta några uppgifter om i vuxen ålder. Troligen dog han tidigt, även om det inte var som spädbarn. Johan växte upp och bar som vuxen efternamnet Nyberg, men efter 1842 har jag inte lyckats spåra honom.
Skräddarlärling och familjefar
År 1842 var Fredrik 16 år gammal och lämnade sin fattiga moder i Kalmar, för att bli dräng i Förlösa socken (Kalmar län). Under de kommande åren flyttade Fredrik runt en del i socknen och på grund av de lite bristfälligt förda husförhörslängderna är det bitvis svårt att följa honom. Fredriks viktigaste husbonde under den här tiden var Carl G. Fagerström, sockenskräddaren. Att vara dräng hos en hantverkare var ofta liktydigt med att vara lärling och så var det i Fredriks fall.
Under sina lärlingsår träffade Fredrik den tio år äldre Anna Askergren. Anna var från Förlösa och hon och Fredrik gifte sig på nyårsafton 1854. I oktober 1855 födde Anna en son, Johan Alfrid. I maj 1857 utökades skräddarfamiljen med en andra son, Per Olof. Och i oktober 1859 födde Anna sitt tredje och sista barn, Karl Viktor. Karl Viktor Lundström var min morfars farmors far. Fredrik tog över rollen som sockenskräddare i Förlösa och allt såg bra ut.
”Rymd, lär vistas i Stockholm”
Jag har inte hittat någon yttre förklaring till varför det gick som det gick. Därför kan jag bara dra slutsatsen att förklaringen troligen står att finna i Fredriks inre. År 1867 (eller 1868) försvann Fredrik från sitt hem och sin familj. På något sätt hörde han av sig inom något år och det noterades då att han hade flyttat till Stockholm. Han står dock ej att finna i folkbokföringen för Stockholm, varför han kvarstår i Förlösa församling men i den ”särskilda förteckningen”. I mars 1868 dog Fredriks mor Helena i Kalmar, dödsorsaken noterades som ”wattusot” alltså någon form av ödem.
Under de följande åren noteras det olika saker om Fredrik i Förlösas husförhörslängd. Av de notiserna och uppgifterna om övriga familjemedlemmar kan man dra vissa slutsatser. Det är troligt att Fredrik hela tiden var i Stockholm, men utan stadig hemvist. Han hörde alltmer sällan av sig och i långa perioder visste man i hembygden inte ens om han var i livet.
Skilsmässa och slutligt försvinnande
Så småningom flyttade sönerna och Anna också till Stockholmstrakten. Troligen var det mest på grund av att de uppväxande barnen hade lättare att få jobb där, och hade ganska lite med Fredrik att göra. Per Olof blev rättare på Slagsta i Botkyrka församling (Stockholms län) och dit flyttade även Anna på 1880-talet. Johan Alfrid blev kusk i Stockholm och Karl Viktor hamnade tids nog i Nynäshamn. År 1890 hittades Fredrik i Stockholm. Familjen hörde då av sig till Förlösa församling och meddelade var han fanns och att han hade skiljt sig från Anna. Om någon formell skilsmässa genomfördes vet jag inte, men i Förlösa ansåg man i alla fall att makarna nu var skilda. I Botkyrka betraktades Anna som änka och låtsades troligen inte alls om att Fredrik fanns.
Åren 1890 till 1892 var Fredrik skriven i kvarteret Vägaren i Katarina församling (Stockholms stad). På våren eller sommaren 1892 flyttade han till Kungsholmen och kvarteret Hantverkaren, med adress Kronobergsgatan 5. Den 23 oktober 1893 lämnade Fredrik sin sista kända bostad. Han skrevs då i bilagan till folkbokföringen, tillsammans med andra ”lösa personer”. Därefter är och förblir Fredrik försvunnen.
Att säga något bestämt om vad som hände med Fredrik efter oktober 1893 låter sig inte göra. Jag har dock inte återfunnit honom i någon dödbok, eller emigrantförteckning. Inte heller hittar jag honom i någon senare folkbokföring. Det bilagehäfte som han skrevs in i 1893 sträcker sig tidsmässig fram till 1910. Teoretiskt kan han förstås ha tagit vägen vart som helst och slutat sin dagar var, när och hur som helst. Han var dock nästan 70 år gammal och försvann spårlöst i Stockholm under slutet av 1800-talet. Därför vill jag mena att det mest sannolika är att Fredrik Lundström på hösten 1893 gick i sjön och inte flöt upp igen i något identifierbart skick.