Ett av de inlägg på bloggen som fått mest uppmärksamhet är det om Hjalmar Andersson och de andra som bott i stugan Solberg under perioden 1907 till 1996. Jag tänkte här presentera en rad nya fynd som på olika sätt rör Solberg och dess tidigare invånare. På Arkiv Digital hittade jag nyligen ett flygfoto av Solberg från 1958. Då bodde två av Hjalmars barn, Anna Andersson och Artur Hjalmarsson, i stugan.
Brevkortsalbum och stugans uppförande
Jag har, av min mormor, lånat ett gammalt album med olika slags brevkort. Nästa alla korten i albumet är skickade till någon av de som under 1900-talet bodde på Solberg. I ett par av korten från år 1906 nämns bygget, det är alltså troligt att huset i huvudsak uppfördes under det året.
Jag har digitaliserat hela albumet, över 100 kort. Det är inte bestämt hur den digitala samlingen ska hanteras i framtiden, men just nu finns den tillgänglig i en mapp på Dropbox. Den är öppen för alla och nås genom att klicka här.
Porträttbok
Bland det som finns kvar efter Elin Andersson född Hallberg (1879-1924), finns en porträttbok från 1914. Det tycks som att man har rotat om i den en hel del sedan dess. Många bilder har försvunnit och några tycks ha tillkommit i efterhand. Nu finns det ett 30-tal bilder i albumet. Jag har digitaliserad hela samlingen och i nuläget finns den i en öppen Dropbox-mapp som kan nås genom att klicka här.
En viktig bild i albumet är den här nedan. Den bilden är viktig för att det framgår av en anteckning att den föreställer Karin Hallberg, samtidigt som att det är uppenbart att det är hon som sitter i stolen på bilden som jag har kallat ”Systrar till Elin?”. Vad jag nu har kunnat utröna bör det handla om Katarina ”Karin” Sofia Hallberg. Hon var trotts namnet inte alls släkt med Elin. Den som skrev ”Systrar till Elin” på kortets baksida tog säkert fel på grund av det gemensamma efternamnet. Karin föddes 1893, hon bodde tidvis i Nässelsta under sin ungdom. År 1929 gifte hon sig med med Knut David Henning Eriksson, som kort därefter tog efternamnet Jöndal. De ägde ett hus i Nässelsta, fick ett par barn, maken dog 1970 och Karin själv avled år 1986.
Arvskifte, avstyckning och lagfart
Bland mormors samlingar fanns även dokumenten som beskriver fastighetens tillkomst. Nedan visas de i en pdf-visare.
För det första har vi arvskiftet efter Hjalmars mor, Johanna Kristina Larsdotter. Det är undertecknat i Nässelsta den 10 juni 1907. Av det framgår bland annat att Hjalmar ska få den nya tomten, som omfattar 75 ar och 50 kvadratmeter (alltså 7550 kvm).
1907-0610-Arvsskifte…
Det andra dokumentet är en bekräftelse på att tomten har ”avsöndrats” (alltså styckats av), från gården i Nässelsta. Den handlingen är underskriven på Västerås slott, den 24 september 1907.
1907-0924-Bekraftelse-pa-avstyckningen…
Det tredje dokumentet i serien är lagfartsbeviset. Det är undertecknat i tingshuset i Heby, den 28 oktober 1907.
1907-1028-Lagfartsbevis…
Jag har här kompletterat de tre dokumenten med ett utdrag ur lagfartsboken, där även den nya fastighetsbeteckningen har skrivits till i efterhand (Nässelsta 16).
1884-till-1920-Lagfartsbok…
Åh, va’ kul att läsa och titta! Och att du fick nytta av det du lånade av Mormor! Bra jobbat!🤗
Hej
Jag skrev i tidigare kommentarer att min Edla Josefina Johansson, uppgav att Alex Andersson skulle vara far till hennes oä barn Osvald Fridner. Jag tog tyvärr fel på barnen. Hon fick två oä barn, varav Fridner var den första, och hon uppgav då en annan man som far, som också bodde i Vittinge. Det andra oä barnet, hette Stig, f 1915-06-05 på allmänna barnhuset i Stockholm, uppgav hon att Alex Andersson skulle vara far till. När man tittar på bilden i ditt fotoalbum av Alex, så kan man faktiskt se likheterna. Är det så att du känner till något om Alex, så skulle jag gärna vilja att du hörde av dig via mail till mig.