Valloner på oväntat håll i släktträdet

Det har alltid sagts att vi skulle vara vallonättlingar genom min farfar, men jag har fortfarande inte hittat något tecken på det i min släktforskning. När jag nu har hittat mina första bekräftade valloner, är det istället bland min morfars anor. Min morfars farfars mormors morfars mormors farfars föräldrar hette Nicolas Dandenell och Anna Couvreau. De flyttade till Sverige år 1631 och kom från den vallonska delen av Spanska Nederländerna, alltså i dagens Belgien.

Det moderna Valloniens flagga.
Bild från Wikimedia, efter ett original av Pierre Paulus de Châtelet (1881-1959).

Troligen föddes både Nicolas och Anna i, eller i närheten av, staden Chimay. Det skedde sannolikt på 1590-talet. Förmodligen var Nicolas far en viss Jean Dandenell (född cirka 1555). I så fall var Nicolas troligen en av sex syskon, som alla flyttade till Sverige på 1620- och 1630-talen. Anna och Nicolas gifte sig i början av 1610-talet och hade troligen med sig två barn, Maria och Michel, när de flyttade till Sverige. I Sverige hamnade den lilla vallonska familjen på Österby bruk i Films socken (Uppsala län), möjligen bodde de först en kort tid i Dannemora socken (Uppsala län).

Chimays slott, cirka 1600.
Bild från Wikimedia, målning av Adrien de Montigny.

Nicolas yrkestitel var masmästare, i alla fall från år 1640. Han var alltså chef för arbetarna vid en masugn och han bestämde hur mycket malm, träkol och kalk som skulle tillföras masugnen. Beroende på kvaliteten och typen av malm, behövdes olika mycket kol och kalk för att få till det bästa resultatet. Under sitt svenska yrkesliv flyttade Nicolas runt mellan olika bruk i Uppland. Han var vid Hillebola, Ullfors och Vattholma, innan han återvände till Österby.

Utsikt över hytta och hammare i Österby på 1790-talet.
Bild från Wikimedia, målning av Elias Martin (1739-1818).

I Sverige fick Anna och Nicolas minst fyra barn, Johan, Klas, Barbro och Noak. Totalt känner jag alltså till fyra söner och två döttrar till det vallonska paret. Michel, Johan och Klas blev masmästare som sin far. Även Noak arbetade på järnbruk, men hans närmare yrkesroll känner jag inte till. Maria gifte sig med en vallonsk mjölnare, Jean Bertheau, som hade flyttat till Sverige på våren 1632. Barbro vet jag nästan ingenting om. Det är genom sonen Johan som jag är ättling till Nicolas och Anna. Nicolas avled av allt att döma på Österby bruk år 1683, då var Anna troligen redan död.

Vallonsmedjan i Österbybruk, 2010.
Bild från Wikimedia (Zejo).

En konsekvens av att få in lite udda namn och välundersökta släkter i min egen databas, har varit att jag har hittat avlägsna släktingar på alla möjliga håll. Jag har en bekant som idag bär efternamnet Dandanelle (en stavningsvariant av Dandenell) och det visade sig snart att han är min mammas tiomänning. Min morfar var elvamänning med Kajsa Dandenell, som spelade Skrållan i Saltkråkanfilmerna. Och en av min mammas elvamänningar var Mats Mikael ”Micke” Dubois, mest känd för sin karaktär Svullo.

För den som vill lära sig mer om valloner och vallonättlingar i Sverige rekommenderar jag ett besök på Sällskapet Vallonättlingars hemsida.

One thought on “Valloner på oväntat håll i släktträdet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait