Som viktig kristen högtid får man anta att påsken har haft stor betydelse för tidigare generationer. Det som, för mig som släktforskare, är knepigt med påsken är att den inte har ett fast datum. För att avgöra om en viss händelse har inträffat under påsken, måste man alltså undersöka aktuella dagar i kalendern för rätt år. Jag som är ateist och har en ganska svag känsla för påskens religiösa betydelse, har inte riktigt tänkt på det när jag har undersökt förfäders och förmödrars liv. Nu har jag gått tillbaka och hittat flera händelser som inträffat i påsktiden.
Min farmors farfars bror, Anders Andersson i Västanbyn, gifte sig med sin första hustru just på påskdagen, den 16 april 1854. Hon hette Brita Catharina Andersdotter och vid den tiden bodde de i Tärna socken (Västmanlands län). Min farfars föräldrar, Bror och Edla, gifte sig även de på påskdagen. Det var den 27 mars 1910 i Järvsö kyrka.
Min farmors farfars farfars farmor, Christin Larsdotter, dog på skärtorsdagen den 19 mars 1761. När min hustrus farfars farfars far, Anders Jönsson, begravdes år 1923 var det också på skärtorsdagen (den 29 mars).
Många andra dagar i den kristna kalendern styrs också av när påsken infaller, vissa av dem räknas till påsktiden. Min mormors morfars mor, Augusta Albertina Karlsdotter, begravdes den 10 maj 1942. Just det året var den dagen Bönsöndagen. Det är namnet på den femte söndagen efter påsk och är en dag som för kyrkan har just bönen som tema. På Bönsöndagen föddes även min farmors farfars farfars far, Bengt Andersson, men hans födelsedatum var den 4 maj 1746.
Det finns så klart fler exempel, men detta var ett litet urval för att belysa påskens plats i min släkthistoria.
Glad påsk!