Nyttan och nöjet med en släktforskningsblogg

Jag kan inte helt komma ihåg hur det kom sig att jag började lägga upp min släktforskning på en blogg. Men av någon anledning fick jag för mig att det skulle vara ett bra sätt att göra mina fynd tillgängliga. Det visade sig i alla fall vara ett riktigt lyckokast.

Att bloggen gör mina fynd tillgängliga är sant och bra. Det sker dels genom att den som är intresserad, kan komma åt materialet. Dels genom att den berättande formen är mer tillgänglig än antavlor och ansedlar, även om jag såklart lägger ut även det materialet.

Genom bloggen har jag även tillgängliggjort material som jag fått från andra, framförallt från mamma och mormor. Bland annat detta porträttalbum, som från början tillhörde mormors farmor.

Det är också väldigt roligt att skriva inläggen. Särskild spännande och intressant är det att skriva de mer utförliga biografierna och de inlägg där det finns en tydlig koppling till historiska händelser. Långt innan jag började släktforska, var jag intresserad av historia och följer till exempel flera olika historiepoddar.

Bildsättning av inläggen är också något som roar mig. Oftast hämtar jag bilder från Wikimedia, DigitaltMueseum, Svenskt Porträttarkiv och i egna eller närståendes privata samlingar. Den här bilden, som jag använde till ett inlägg om en av min hustrus förfäder, skapade jag genom att manipulera andra bilder.

En effekt av bloggandet som jag inte förutsåg när jag började, var att så många släktforskare och andra intresserade skulle hitta hit och höra av sig. Det har nu sällan gått mer än en månad mellan de gånger då någon avlägsen släkting (eller annan intresserad) har kontaktat mig, efter att ha hittat till bloggen.

Det har lett till att jag har fått tillgång till bilder och annat material, som jag annars aldrig skulle ha hittat. Tack till alla som har hört av sig på olika sätt! Särskilt tack till er som har bidragit med berättelser, bilder och annat material!

En animation skapad med MyHeritages verktyg Deep Nostalgia™.
Den föreställer min farfars mor Edla och är baserad på en bild som jag nyligen fick av pappas kusin Pia.
Tack Pia!

One thought on “Nyttan och nöjet med en släktforskningsblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait