Greta Persdotter – ett liv i 1800-talets Västmanland

År 1823 beboddes och brukades en av gårdarna i byn Sösta av paret Per Persson och Margareta Andersdotter. Sösta låg i Romfartuna socken (Västmanlands län). Där föddes, den hösten, Pers och Margaretas första barn, dottern Anna Margareta (ofta kallad Greta). Lilla Greta kom att bli min farmors mormors mormor.

Västmanland, karta från 1700-talet.
Bild från Wikimedia/Lantmäteriet.

Uppväxtåren och syskonen

I Sösta levde Greta sina första år. Där föddes också två av hennes syskon, Carl Petter år 1826 och Christina år 1828. På våren 1830 var Greta sex och halvt år gammal när familjen flyttade. De fick då arrendera en av gårdarna i byn Vändle, som ligger i Tortuna socken (Västmanlands län). På nyårsafton 1830 födde Margareta ett fjärde barn. Det var en dotter som döptes till Sophia. Hon hann dock inte bli två månader gammal, innan hon dock av scharlakansfeber.

I Vändle fick Greta ett syskon till, när brodern Fredric föddes den 8 januari 1832. År 1834 fyllde Greta elva år och det var dags en till flytt, till ännu en arrenderad gård. Det gången till byn Bollsta i Tortuna socken, bara några hundra meter från Vändle. I Bollsta stannade de bara omkring två år. Under den tiden utökades dock familjen på nytt med en son, Johan Eric.

År 1836 lämnade Per Persson, med familj, den arrenderade gården i Tortuna socken och blev torpare i grannsocknen Tillberga (Västmanlands län). Torpet som de flyttade in i hette Larsbo och hörde till Hedensbergs säteri. Hedensberg ägdes av greven Hugo Hamilton, som dock bodde i Småland. År 1838 konfirmerades Greta i Tillberga kyrka och året därpå flyttade hon till Simtuna socken (Västmanlands län) för att bli piga hos bondparet Carl Ericsson och Stina Persdotter.

Simtuna kyrka, 2013.
Bild från Wikimedia (Achird)

Piga i ett soldattorp och en på stor gård

Hos Carl och Stina stannade Greta bara ett år, innan hon flyttade tillbaka till Tillberga socken. Under åren 1840 till 1844 hade hon tjänst som piga på ett soldattorp. Hennes arbetsgivare var grenadjären Anders Gustaf Frejd. Grenadjären Frejd var gift, men hans hustru var ”sjuklig” och de tycks inte ha haft några barn (i alla fall inga som bodde hemma vid den tiden). Därför hade han råd med, och behov för, en piga på sitt torp. Greta var bara en i raden av pigor på soldattorpet, men blev kvar i den tjänsten ovanligt länge.

Från hösten 1844 och fyra år framåt hade Greta tjänst på den stora gården Attersta i Sevalla socken (Västmanlands län). Liksom Hedensberg, ägdes Attersta av Hugo Hamilton. Till Attersta kom, år 1847, drängen Per Johan Frendberg. Greta och Per Johan fattade tycke för varandra, men kunde inte gifta sig riktigt än. Istället fick Greta ny tjänst i Väsby vid Sagån i Sevalla socken, några kilometer från Attersta.

Delar av Sevalla socken på Häradsekonomiska kartan, 1859 till 1863.
Bild från Lantmäteriet/Historiska kartor.

Make och barn

Den 16 november 1851 gifte sig Greta och Per Johan, fyra år efter att de först lärt känna varandra. En kort tid bodde de i Väsby, innan de flyttade till byn Krista i Lundby socken (Västmanlands län). I Krista födde Greta sitt och Per Johans första barn, en dotter. Det var den 29 juni 1853 och hon fick heta Emma Christina. Redan samma höst fick den lilla familjen flytta vidare till Dingtuna socken (Västmanlands län). Där blev de kvar i två år, innan det bar av till Kolbäcks socken (Västmanlands län).

Flygfoto över Lundby kyrka, 1935.
Bild från Digitalt museum/Västmanlands läns museum.

I Kolbäck hade Per Johan under några år en statartjänst och där föddes dottern Anna Sofia liksom sonen Jan Petter. Anna Sofia har i mitt släktträd platsen som farmors mormors mor. När Greta, år 1859 för andra gången i livet, flyttade till Hedensbergs säteri i Tillberga socken, var det som statarhustru där hon tidigare varit torpardotter. Per Johan måste ha gjort bra ifrån sig, för år 1863 fick han förtroendet att arrendera en gård i byn Rocksta som också hörde till Hedensbergs ägor.

På gården i Rocksta födde Greta, i januari 1866, sitt fjärde barn. Det var en son och han fick heta Carl August. Vintern 1869/70 blev Per Johan sjuk, han fick lunginflammation och dog den 11 mars 1870. Han blev bara 44 år gammal. Greta och hennes barn fick fortsätta att bruka gården till år 1873. Då flyttade äldsta dottern ut och en ny arrendator flyttade in. Han hette Lars Gustaf Matsson och var fem år yngre än Greta. Dessutom var han änkling med en hemmadotter.

Gretas son Carl August (1866-1945).
Bild från Svenskt porträttarkiv.

Make, styvbarn, barnbarn och egen gård

I december 1873 gifte sig Greta med Lars och de två små familjerna på gården förenades till en. År 1874 flyttade Gretas barn Anna Sofia och Jan Petter ut. Kvar var då Lars och hans dotter Anna Charlotta tillsammans med Greta och hennes son Carl August. Kort efter att Anna Sofia flyttat ut, träffade hon drängen Anders Gustafsson. Han lovade henne äktenskap, men höll inte löftet utan flyttade redan samma höst. Då var Anna Sofia redan gravid och i god tid innan det var dags att föda flyttade hon tillbaka till sin mor Greta i Rocksta. I mars 1875 blev Greta alltså mormor, när Anna Sofias son Ernst Johan föddes. År 1876 flyttade även Gretas son, Jan Petter, tillbaka till Rocksta.

År 1877 köpte Lars och Greta en egen gård i byn Sittringe, även det i Tillberga församling. Kort tid efter flytten till Sittringe, blev Lars dålig och togs in på lasarettet i Västerås. Där avled han den 15 augusti 1877, dödsorsaken noterades som bindvävsinflammation. Efter Lars död bodde hans dotter bara kvar ett par månader, innan hon lämnade Sittringe.

Gretas dotter Anna Sofia umgicks med en soldat från grannsocknen Hubbo (Västmanlands län) och år 1879 födde hon en dotter, Anna Emilia. Året därpå (1880) gifte sig Anna Sofia med soldaten Johan August Lindström och flyttade med sina två barn hem till honom. Om soldat Lindström har jag tidigare skrivit ett inlägg.

Gretas dotterson Ernst (1875-1963).
Bild från Svenskt porträttarkiv.

Den sista tiden i Sittringe

Tillsammans med de två sönerna fortsatte Greta att bruka gården. Tidvis hade de även hjälp av någon dräng, piga, eller statarfamilj. På gården fanns också en häst, en oxe, några kor, en tacka, en gris och några hönor. Hästen var ett sto som hette Dockan, vad de andra djuren hette har inte bevarats för eftervärlden. Gårdens huvudsakliga verksamhet tycks ha varit spannmålsodling.

År 1881 kom Anna Matilda Törnblom till gården som piga och ett par år senare blev hon med barn. I februari 1884 födde hon sonen Carl Gilbert. Fader till barnet var Jan Petter och när Anna Matilda på nytt blev gravid, gifte de sig. Med tiden fick de flera barn till. Vintern 1888/89 kom lunginflammationen till Greta och den 6 mars 1889 dog hon i sitt hem, omgiven av barn och barnbarn. Hon blev 65 år gammal.

Se även…

Ansedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait