Ett bröllopstal

I somras gifte sig min bror Lukas, med sin Elin. Det var en vacker, trevlig och rolig tillställning. Under bröllopsmiddagen höll jag ett tal som löd ungefär så här:

Kära Elin!
Kära svägerska.
Ja, jag vänder mig till dig.
Som du vet har jag ägnat en del tid år att utforska och dokumentera de släkter som du nu har gift in dig i.

Välkommen…
Grattis…

Ja, jag säger grattis nu. Snart kommer jag säga lycka till…
…för vad har vi då bland våra förfäder. Jo!
Alkoholism, misshandel, stölder och en dödsdom.
Förrymda västgötar, stupade soldater och norrländska oäktingar, i parti och minut!!
Och det är bara på pappas sida…

På mammas sida finner man präster, rallare, valloner och annat löst folk.
En försvunnen skräddare…
En ihjälkörd cyklist…
En hattmakare!
Och i detta sällskap finns säkert en och annan, för vilka namnet Retzius inte är helt obekant…

Stackars fruar…
Stackars barn…
Men Elin… Lycka till!

Här på bloggen finns såklart nycklar till punkterna i mitt tal. I historien om min farfars mormors morfars far – Jon Ersson – finns exempel på både alkoholism, misshandel, stölder och en dödsdom. De ”förrymda” västgötarna var min farmors morfars föräldrar, Anders Larsson Blom och Eva Andersdotter Rhodin. I inlägget om Pommerska kriget skriver jag om ett par av mina soldatanor. Två exempel på norrländska oäktingar är min farfars mor, Edla Ek och hennes mor Ingrid Andersdotter. De skapar tillsammans en omfattande lucka i min antavla.

”Hattmakare och präster” är faktiskt titeln på ett inlägg om ett par av min anor på mammas sida. Flera av de män som har bott på Solberg har under olika perioder arbetat vid järnvägen. I februari skrev jag ett inlägg om mina vallonska anor. Den försvunne skräddaren var min morfars farmors farfar, han hette Fredrik Lundström. Min morfars farfar – Herman Eriksson – blev ihjälkörd av en taxi när han var ute och cyklade.

I inlägget ”Hattmakare och präster” går jag tillbaka till min morfars farfars farfars mormors farfars farfars far, Benedictus Nicolai Cornukindius. Han var kyrkoherde i Odensvi socken (Kalmar län) i början av 1600-talet. Han gifte sig med en prästdotter och fick många barn. Flera av barnen tog efternamnet Retzius, efter en sjö som låg vid prästgården. Jag är ättling till sonen Ericus Benedicti Retzius. Att vissa personer än idag känner till namnet Retzius beror oftast på att man har hört talas om Anders Adolph Retzius (1796-1860). Anders var ättling till en annan av bröderna Retzius och gjorde sig känd för sitt arbete inom fysisk antropologi. Bland annat uppfann han skallindex, vilket användes inom rasbiologin. Anders var femmänning med min morfars farfars farfars mor. Förövrigt var Anders verksam vid Karolinska institutet.

Elin och Lukas vid vigseln, 20 augusti 2022.
Foto: Sofie Selling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait