När min farmor Agda föddes (1924), hade hennes faster Anna varit död i nära 44 år. Generationer i en släkt hamnar snabbt i sådan ofas, om det är stor åldersskillnad inom syskongrupperna. Dess mer om man ser till dödsåren. Anna dog ung, medan min farmor levde in på sitt 93:e år. Anna var en av de äldsta i Simtuna Löflingarnas andra generation och Agda tillhörde de yngsta i den tredje generationen.
Födelse och uppväxt
Anna Löfling föddes den 19 maj 1859. Hennes föräldrar var Johan och Gustafva, vilka jag har skrivit varsitt inlägg om tidigare. Vid tiden för Annas födelse bodde de i Altuna socken (Västmanlands län), där fadern hade tjänst som statare. I familjen fanns då även Annas två år gamla storasyster Emma Mathilda. Även om Emma har jag tidigare skrivit ett inlägg. Anna var alltså nummer två i den andra generationen av Simtuna Löflingarna.
Samma år som Anna föddes flyttade familjen Löfling/Liljeqvist till Järlåsa socken (Uppsala län). Där bodde de till hösten 1861 innan de flyttade till Hyttmossen, en statarbostad på byn Bärbys ägor i Simtuna socken (Västmanlands län). Då hade Anna och Emma nyligen fått en lillasyster. Hon hette Johanna, men kallades oftast för Hanna.
I huvudsak växte Anna upp på Bärby ägor i Simtuna församling och fick med tiden en stor syskonskara. År 1875 konfirmerades Anna. Hon hörde då fortfarande till Simtuna församling, men en anteckning i konfirmationslängden tyder på att själva konfirmationen ägde rum i Tärna kyrka.
Pigtjänst och förtida död
Albäcks by ligger även det i Simtuna församling. År 1876 ägdes Albäck av ”akademien”, alltså Uppsala Universitet. Gårdarna i byn arrenderades ut till ett par olika bönder. En av dessa bönder var Johan Petter Andersson. Han bodde där med hustru och en växande barnaskara. På gården i fråga fanns också en dräng och två pigor. En av gårdens pigor var Annas storasyster Emma. Den hösten flyttade Emma hem och Anna tog över hennes tjänst. Gårdens andra piga fick också sluta sin tjänst samma år, efter att ha fött en ”oäkta” dotter och sedan gift sig.
Anna blev bara kvar ett år i Albäck. I november 1877 flyttade hon hem till Hyttmossen, men bara på ett par veckor. Under det följande året hade hon tjänst på gården Dragmansbo i Altuna församling. År 1878 till 1879 tjänade Anna piga på en gård i Mällersta uti Simtuna församling. Vilket – 1879 till 1880 – följdes av en tjänst i Kaby (samma församling).
På hösten 1880 flyttade Anna på nytt, den gången till en pigtjänst i byn Rung. Rung ligger i Torstuna församling (Västmanlands län). Dit kom Anna i slutet av november. Redan i mitten av december 1880, slutade Anna Löflings korta liv. Hon hade smittats av difteri. Det är en sjukdom som smittar via saliv och orsakas av giftutsöndrande bakterier. Det leder ofta till slemhosta, halsont, svårigheter att svälja och till sist en kvävande svårighet att andas. Dödligheten vid en obehandlad infektion i luftvägarna är uppemot tio procent. Idag vaccinerar man mot difterigiftet och man behandlar bakterieinfektionen med antibiotika.