En del av min mormors släkt utgörs av de så kallade Oldenburgarna, ättlingar till Carl Erik Oldenburg (född 1799). När jag hade börjat släktforska fick jag genom äldre släktingar höra att de eventuellt var släkt med de ”riktiga” Oldenburgarna, alltså den högborgliga släkten från Stockholm. Då hade jag dock redan fått upp ett helt annat spår.
Den tänkta kopplingen till de ”riktiga” Oldenburgarna
Den högborgliga släkten Oldenburg i Stockholm grundades när Frans Ernst Oldenburg flyttade till Stockholm från Tyskland och bildade familj i Sverige. Det var i mitten av 1700-talet och Frans Ernst var gulddragare, en hantverkare som gör guldtråd av rent guld. Tidigare i livet hade han troligen varit fältskär. En av Frans Ernsts söner hette Carl Ernst Oldenburg, han övertog sin fars verksamhet och han gifte sig med Elisabet Zelling. Ett av deras barn hette Fredrika Sophia Oldenburg.
Det som har föreslagits som min släkts koppling till Oldenburgarna är att Carl Erik Oldenburg skulle vara oäkta son till Sophia. Vad jag kan förstå grundar det sig på att man trodde att Oldenburg var det efternamn som Carl Erik hade fötts till, att han påstods komma från Stockholm, att hans ursprung var okänt och att han var född när Sophia var ungefär 18 år. Sophia var sedan ogift och barnlös hela livet. Då skulle det alltså gå ihop att hon kunde ha fått en son, som hamnat i en fosterfamilj i Lästringe socken (Södermanlands län).
Vissa av Carl Eriks ättlingar som senare bodde i Nyköping, sägs ha ansett sig vara lite förmer. Det är oklart om de faktiskt trodde sig vara släkt med Oldenburgarna i Stockholm, eller om de bara på grund av sin medelklasstillvaro ansåg sig vara finare än sina släktingar på den södermanländska landsbygden. En egendomlig detalj är att en av Carl Eriks sonsöner fick namnet Johan Reinhold. Reinhold är ett tyskt namn och troligen unikt i den miljö där han föddes och växte upp. Det finns ingen uppenbar anledning till att just det ovanliga namnet kom in i släkten. Valdes det kanske för att förstärka den tänkta tyska kopplingen?
Carl Erik Oldenburgs släktskap med mig
Ett av Carl Eriks barn hette Charlotta Gustafva Oldenburg. Hon föddes år 1832 i Lästringe socken. På 1850-talet gifte hon sig med Anders Magnus Olsson. Anders tillhörde också en släkt som var lite av ”allmogeadel”, de så kallade ”Creutzarna”. Creutzarnas ursprung ska jag också ta upp i ett kommande inlägg. Två av Charlottas och Anders barn var sönerna Karl och Gustaf Andersson. Gustaf gifte sig med Anna Lovisa Blomqvist, som jag har skrivit ett inlägg om tidigare
Karls son Hilmer gifte sig med sin kusin, Gustafs dotter Helga. Helga och Hilmer fick flera barn, bland annat min mormors mor (Maj-Britt Hjalmarsson, född Karlsson). Carl Erik Oldenburg var alltså både min mormors morfars farmors far och min mormors mormors farmors far.
Den ”nya” versionen av Carl Eriks bakgrund
När jag hittade Carl Erik var det för att jag sökte bakåt genom generationerna och hittade notisen om hans dotter Charlottas födelse. Det visade sig att hennes föräldrar var båtsmannen Carl Erik Ehrström och dennes hustru Brita Catharina Andersdotter som då bodde i Lästringe socken. Då jag följde Carl Erik bakåt genom husförhörslängderna kunde jag konstatera att han innan han blev båtsman, istället hette Ollenberg (eller något liknande) i efternamn. På vissa ställen står det att han föddes i Stockholm, men på andra ställen står det istället Västmanland. Till Lästringe kom han från Stockholm något av åren närmast före 1809. Då hamnade han som fosterbarn hos skomakaren Pehr Jonsson och dennes familj i ”Stafstugan”.
På Anbytarforum, ett internetforum för svenska släktforskare, hade Carl Erik tagits upp redan för många år sedan och i en tråd där delades hans akt från Allmänna barnhuset i Stockholm. Av den akten framgår att han skrevs in på barnhemmet i februari 1806 och att det var 1807 som han flyttade till skomakaren i Lästringe. Genom att söka i Allmänna barnhusets rullor hittade jag även vad som skulle kunna vara två syskon till Carl Erik, de hette Lars Gustaf och Christina. Barnhusakterna angav också att fadern var artillerist och i husförhörslängden för Svea artilleriregementes församling återfinns en Eric Ollenberg med familj. Den familjen omfattar hustrun Christina Ramqvist, sönerna Carl Eric och Lars Gustaf samt svärmodern Caijsa Hansdotter. Någon dotter nämns inte där, möjligen hör Christina Ollenberg trotts allt inte till den familjen?
Av regementsförsamlingens husförhörslängd framgår att Eric rymde från sin tjänst. Det var troligen 1804, eller 1805. Det var efter att fadern försvann som barnen, 1805 och 1806, hamnade på barnhem och sedan placerades i olika fosterhem. Det märkliga är att Eric var närvarande vid generalmönstringen både 1805 och 1807, så om han verkligen försvann var han snart tillbaka igen. Av rullan från 1801 framgår att hans företrädare i tjänsten hade rymt, så det här med rymningen skulle kunna handla om en förväxling. I så fall är det dock helt oförklarat varför barnen hamnade på barnhem. I framtiden kommer jag säkert undersöka Carl Eriks föräldrar vidare och eventuellt skriva ett nytt inlägg om dem.
Vad det gäller Carl Eriks födelseort, visade det sig att Stockholm inte var rätt. Västmanland var däremot korrekt. Närmare bestämt föddes han den 22 juli 1799 i Ramnäs socken, men familjen flyttade alltså mycket tidigt till Stockholm.
Båtsman Ehrström
Carl Erik växte alltså upp hos skomakare Jonsson i Lästringe socken. Det verkar som att skomakarfamiljen fick underhåll för honom fram till år 1813, då Carl Erik fyllde 14 år. Carl Erik bodde dock kvar hos Jonsson fram till år 1818 (eller möjligen 1819), då han flyttade för att bli dräng hos en annan skomakare i socknen. Den skomakaren hette Jonas Lindberg och hos hans familj stannade Carl Erik till år 1821, varpå han flyttade till gården Grömsta. Den gården ägdes av bonden Eric Pehrsson, hos vilken Carl Erik hade tjänst som dräng.
På Grömsta gård tjänade Brita Catharina Andersdotter som piga och redan i början av år 1822 blev hon med barn. I oktober föddes dottern Maria Sophia och i november gifte sig Carl Erik med Brita Catharina. År 1823 fick Carl Erik tjänst som båtsman, flottans motsvarighet till de indelta soldaterna. Han flyttade då, med sin lilla familj, in i ett båtsmanstorp vid Grömsta. Som båtsman fick Carl Erik efternamnet Ehrström. I juli 1826 födde Brita Catharina en son, som liksom sin far fick heta Carl Erik. Dottern Charlotta Gustafva föddes i juni 1832. Den enda generalmönsterrulla som jag har hittat Carl Erik i är från 1827. Där är han skriven som ”Eric Oldenburg Erström”, vilket är första gången jag har sett honom skriven med namnet Oldenburg. Där står han också noterad som sjövan. Än så länge har jag inte hittat några detaljer om på vilka fartyg han skaffat sig den erfarenheten. Någon gång mellan 1833 och 1835 fick Carl Erik avsked som båtsman och flyttade då till Olstorp, ett annat torp i Lästringe socken. Det var inte Carl Eriks torp, utan han och familjen var inneboende hos en torparfamilj.
Kyrkovaktaren Oldenburg
Efter flytten till Olstorp skrivs Carl Erik med efternamnet Oldenburg. När den övriga familjen flyttade till Olstorp, flyttade Maria Sophia istället åt annat håll. Hon var då 13 år gammal och jag har inte följt henne vidare än. Året efter flytten noteras det om Carl Erik att han, enligt sitt avskedsbetyg, inte längre var arbetsför. Carl Erik var då bara 36 år gammal och arbetsför eller ej, lyckades han i alla fall få ett barn till. Dottern Catharina Petronella föddes nämligen i februari 1839.
År 1841 skrevs Carl Erik som ”Inhys. afsk båtsman Carl Er. Oldenburg”, men någon gång under perioden 1841 till 1845 lades titeln ”Kyrkovaktaren” till på hans rad i husförhörslängden. Carl Erik fick alltså uppgiften att hålla ordning i kyrkan. Vad jag har förstått var det ett slags hedersuppdrag som var ganska vanligt för avskedade soldater och båtsmän. Det var ofta mycket lågavlönat och krävde i regel att det handlade om en så kallad gratialist, alltså en före detta soldat som fått pension, för att kunna leva med det som enda arbete. Jag har inte hittat någon relevant lista över gratialister från Carl Eriks kompani. Därför har jag det inte bekräftat, men troligen hade han alltså en liten pension från flottan och en liten lön från kyrkan. Hösten 1841 flyttade sonen Carl Erik hemifrån och år 1848 blev dottern Charlotta piga på en gård i socknen.
Den 29 mars 1857 avled den 56 år gamla Brita Catharina, utan att någon dödsorsak noterades. Samma år var det dags för den yngsta dottern, Cathrina Petronella, att flytta ut för att bli piga. Efter utgången av år 1857 hade Carl Erik alltså inte längre någon familj hos sig.
Ålderdomen och andra giftet
År 1860 gifte sig Carl Erik med änkan Greta Ersdotter, född 1805. Både Greta och hennes 20 år gamla dotter Maja Greta Ersdotter, flyttade då till Olstorp. Maja Greta var sjuklig på något ospecificerat sätt och hade tillbringat ett par perioder av sitt liv på lasarettet. Samma år (1860) kom även Carl Eriks dotter, Catharina Petronella, till Olstorp som piga.
År 1862 flyttade Maja Greta till Stockholm, hon flyttade sedan in och ut på Olstorp ett par gånger fram till 1875. Mellan 1863 och 1864 bodde en annan av Gretas döttrar hos Greta och Carl Erik, hon hette Albertina Sofia Ersdotter. Vid den tiden hette torparen (på Olstorp) Johan Olof Ersson. Han var född år 1815 och hade, förutom en mängd inneboende, också en egen familj. Ett av hans barn bodde hemma, sonen Johan Eric Johansson. I december 1863 gifte sig torparsonen Johan med pigan Catharina Petronella Oldenburg och i oktober 1864 fick de en son, Carl Johan Wilhelm Jansson. År 1865 dog Johans mamma, men Johan med familj bodde kvar hos Johans far på Olstorp.
I mars 1871 dog Catharina Petronellas make Johan av lungsot, tuberkulos. Hans änka och son bodde dock kvar hos Johans far på Olstorp till hösten 1875. Catharina Petronella fick då tjänst som piga i Sättersta församling (Södermanlands län). Sonen Carl Johan Wilhelm blev istället fosterson på ett annat torp i Lästringe församling.
Carl Erik avled i januari 1876, han blev alltså 76 år gammal. Hans änka Greta bodde kvar på Olstorp tills hon själv dog i augusti 1889, 84 år gammal.
Se även…
Ansedel – Carl Erik
Inlägg om Carl Eriks föräldrar och mer om släktens ursprung
Oj! Mycket intressant läsning!!!
Hej,
jag forskar i Schauenburger och Oldenburger släkten.
Jag har för mig att danske Kungen Kristian I eller Christian är systerson till den sista Greve von Schauenburg VIII Holstein släkten som ärvde hans förmögenhet.
Är det riktigt?
Hej Uwe,
det vet jag ingenting om. Jag tror inte att det har med någon av de här personerna att göra.