Hemmansägaren Anders Andersson i Nässelsta, den äldre

Då var det dags för ännu en Anders Andersson, troligen det vanligaste namnet i min databas. Just denne Anders Andersson föddes i Ramsbergs socken (Örebro län), den 4 november 1849. Och han kom att bli min mormors farfars far. Tidigare har jag skrivit en del om olika personer i Anders närhet, bland andra hans son Hjalmar.

En lantlig arbetarfamilj i Mälardalen

Anders föddes alltså i Ramsberg, närmare bestämt på Södra Almhöjden norr om Ramshyttan. Där var hans far, Anders Larsson, grovarbetare under några år. Modern hette Maja Stina Carlsdotter och när Anders Andersson föddes hade han en stora syster, Johanna Christina. År 1851 flyttade familjen till Molnebo bruk i Västerlövsta socken (Västmanlands län), där fadern kom att vara verksam som dagkarl i några år. Vid Molnebo fick Anders en lillebror, Lars Peter.

Åren 1857 till 1859 var fadern statare på en gård som hörde till Molnebo bruk, men som låg i Huddunge socken (Västmanlands län). I oktober 1858 födde Maja Stina dottern Lovisa, som dock föddes svag och bara levde cirka 40 timmar. Statarfamiljens liv fortsatte sedan i Järlåsa socken (Uppsala län). I början av tiden i Järlåsa, flyttade Johanna Christina hemifrån och år 1866 gjorde Anders själv detsamma.

Huddunge kyrka, juni 1925.
Bild från Wikimedia/Upplandsmuseet, foto August Fredrik Schagerström (1851-1938).

Systrarna på Nygården

I slutet av 1866 flyttade Anders till den stora gården Klinta i Vittinge församling (Västmanlands län), där han hade fått sin första drängtjänst. Efter omkring två år fick han en ny drängtjänst, då i byn Nässelsta några hundra meter från Klinta. I Nässelsta bodde även Johanna Kristina Larsdotter, med sina föräldrar och sin lillasyster. I november 1872 lystes det för Anders och Johanna. I februari 1873 gifte de sig och i slutet av samma år föddes deras son Lars Hjalmar Anderssson. Anders och Johanna tog över hennes föräldrahem, Nygården, men redan år 1880 dog Johanna av lunginflammation.

Johannas lillasyster Edla Josefina Larsdotter, blev hushållerska hos Anders och sonen Hjalmar. Efter en tid förlovade sig Anders med sin svägerska Edla. År 1886 blev hon med barn, i maj 1887 föddes deras son Erik Alexius ”Alex” Andersson och den 19 juni 1887 gifte sig Anders med Edla.

Anders, Alex och Edla. Tidigt 1900-tal.
Bild från Elin Anderssons porträttbok.

Två Anders Andersson i samma by

Anders son Hjalmar flyttade ut, bildade familj och bodde från år 1907 i stugan Solberg på en tomt som styckats av från Anders gård i Nässelsta. Det har jag skrivit mycket om i andra inlägg. Alex bodde kvar på Nygården, arbetade en tid vid järnvägen och i perioder på andra håll. När Anders, den 6 oktober 1930 avled, ärvde Alex gården.

Anders Andersson omtalas på lite varierande sätt i källorna. Det var nämligen så att han inte var den ende hemmansägaren Anders Andersson i Nässelsta. Därför skiljde man honom från hans granne antingen genom att kalla honom för Anders Andersson i Nygården eller Anders Andersson den äldre, han var nämligen några år äldre än sin namne och granne. Att två bönder med samma namn bor samtidigt i samma by gör det dock ibland svårt och ibland omöjligt att avgöra vad som handlar om vem, när källorna inte anger något identifierande tillägg. Vem det var som hade en vansinnig dotter går lätt att förstå, då vår Anders endast hade söner. Men hos vem Per Andersson från Holm fick ena handen förstörd i ett tröskverk, kan jag inte avgöra.

Notis om Per Anderssons olycka, publicerad i Enköpingsposten den 15 februari 1889.

Se även…

Ansedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait