Systrar till Elin?

I slutet av förra året skrev jag ett inlägg om Hjalmar Andersson och stugan Solberg. Hjalmar var i mer än 25 år gift med Elin Charlotta Hallberg och bland bildmaterialet i det inlägget fanns bilden nedan. Den version som visas längst upp på den här sidan har datorgenererade färger och har dessutom restaurerats och förbättrats på en mängd sätt.

Systrar till Elin?

På bildens baksida finns en handskriven anteckning ”Systrar till Elin”. Jag har nu skannat bilden på nytt i ”färg” och med högre upplösning. Den här gången har jag skannat både fram- och baksidan.

Den nya inskanningen av framsidan.

På framsidan finns, i det nedre högra hörnet, en text i relief. Det står på tre rader ”E. L:son Finn”, ”Dragarbrunnsgatan 48” och ”Uppsala”.

Delförstoring av reliefen med högre kontrast och mindre ljus, för att göra texten mer läsbar.

Emil L:son Finn, eller Lars Emil Finn, var en konstnär och fotograf som föddes år 1878 i Rättvik och som dog 1949 i Bromma. Han var verksam i bland annat Sala och Uppsala. Digitalt Museum har en del bilder kopplade till honom, men även en del information om honom och var han var verksam.

Vad jag kan förstå bedrev Finn först fotoverksamhet i Sala och flyttade senare sin verksamhet till Uppsala, men han hade även en filial i Tärnsjö. Sveriges släktforskarförbund har i sin porträttsamling över 100 bilder sorterade under hans namn, både från Sala och från Uppsala. Det fåtal av bilderna från Sala som har en angiven datering är alla från åren 1906 och 1907. Av bilderna från Uppsala är det också bara ett fåtal som har en datering, dessa är från perioden 1916 till 1920. Bilderna nedan är båda märkta ”Finn Uppsala”, stolen på dem tycks vara samma som på ”vår bild” och bilden till vänster uppges vara tagen år 1917.

Två bilder från Sveriges släktforskarförbunds porträttsamling, nummer 869 och 97539.

Även Svenskt Porträttarkiv har några bilder som tagits av Finn. Bland annat bilden nedan, som tycks vara ett bröllopsfoto taget i Sala 1910.

Gerda Borlund och Edvin Engström, 1910.
Bild från Svenskt Porträttarkiv, foto E. L:son Finn.

Allting tyder så långt på att vår bild är tagen av Finn i Uppsala omkring år 1917. Det är dock en reproduktion i form av ett vykort/brevkort med bilden på ena sidan och plats för både meddelande och adress på andra sidan. Den typen av kort godkändes (enligt Wikipedias artikel om vykort), av posten från år 1905. Kortet är varken adresserat eller frankerat och det enda meddelandet är anteckningen ”Systrar till Elin”. Kortet skulle alltså kunna vara taget före 1916. I så fall är det möjligt att det också är taget någon annanstans (kanske av någon annan fotograf), och sedan bara reproducerat som brevkort hos Finn i Uppsala. Att det är samma stol som på de andra bilderna talar dock emot det.

Kortets baksida.

Den Elin som avses är helt klart Hjalmar Anderssons hustru Elin Charlotta Hallberg. Frågan är vilka kvinnorna på bilden är. Jag har kunnat spåra en helsyster och två halvsystrar till Elin. Henne helsyster, Elna, föddes 1886 och deras halvsystrar Johanna Augusta och Hilda Eleonora föddes 1871 respektive 1872. Elin själv var född 1879.

Att det skulle skilja ca 14 år mellan kvinnorna på bilden har jag mycket svårt att tro. Av den anledningen utesluter jag möjligheten att en av dem skulle vara Elna och den andra någon av halvsystrarna. Det givna svaret blir då att det handlar om Elins två halvsystrar. Fotografen Finn lär ha ägnat större delen av år 1913 åt studier i Paris och Uppsala. Det är därför mest troligt att han etablerade sig som fotograf i Uppsala ungefär då och att han hade sin verksamhet i Sala före det året. År 1913 var Johanna Augusta och Hilda Eleonora dock över 40 år gamla båda två och så gamla tycker jag inte att kvinnorna på bilden ser ut att vara.

En annan möjlighet är att den som skrivit anteckningen på grund av likheten med Elin misstagit sig på något sätt. Nedan visas kvinnorna på bilden till vänster och till höger. I mitten finns en bild som är klart identifierad som Elin. Den bilden är troligen tagen av Emil Finns far (Finn Anders Larsson), något av de första åren på 1900-talet. Jag tycker kvinnan till vänster är ganska lik Elin. Det skulle alltså kunna vara så att ”vår bild” föreställer Elin och Elna.

En bild på Elin placerad mellan kvinnorna på ”vår bild”.

Det som talar emot att det skulle vara Elin till vänster i bild är att jag tycker att hon ser yngre ut på ”vår bild” än på den andra bilden av henne. Vilket inte stämmer med att ”vår bild” är tagen någon gång mellan 1913 och 1920 (vilket det mesta talar för) och den andra bilden är tagen omkring år 1902 (vilket det mesta kring den bilden talar för). Rörande den andra bilden finns det ett alternativ att den skulle kunna vara tagen så sent som 1908 (eller där omkring). Men även om det mot förmodan skulle vara så, är den ändå med stor sannolikhet tagen före ”vår bild”.

Den sista möjligheten som jag har funderat kring är att bilden skulle vara tagen av Finn under hans tid i Sala. I så fall skulle fotot ha tryckts som brevkort efter det att Finn flyttat till Uppsala. Då skulle det kunna vara Elin och Elna, eller (mindre troligt) deras halvsystrar. Det förutsätter dock att Finn hade samma stol i Sala som han senare hade i Uppsala och det har jag inte hittat några tecken på.

Det hela är som sagt mystifierande och jag vill gärna ha läsarnas tankar och kommentarer om bilden. Så hör av er om ni vet något om bilden som jag inte har tagit upp här. Om någon har andra bilder av de här kvinnorna, eller med den där stolen på får ni också väldigt gärna höra av er.

Se även…

Gåtans lösning fanns bland andra sparade bilder i släkten – det handlar inte alls om Elins systrar, eller ens släkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait