Vem var Jonas Runström?

Namnbyten är ofta lite knepiga för släktforskare. En kategori människor i den svenska historien som ofta genomför minst ett namnbyte är soldater. Det var vanligt att den som blev indelt soldat tog ett soldatnamn och övergav sitt gamla efternamn. Ibland finns det dokumenterat vad soldaten hette tidigare, men andra gånger finns det inte alls antecknat. Den senaste tiden har jag arbetat en del med ett väldigt svårt fall, Jonas Runström. Han var min farfars farfars farmors morfar och levde på 1700-talet. I vissa källor skrivs efternamnet som Rundström, alltså med ett D.

En ung soldat i Södermanland och Pommern

År 1759 rekryterades Jonas som soldat nummer 523 vid Södermanlands regemente och flyttade in i ett soldattorp i Runtuna socken (Södermanlands län). Det aktuella soldattorpet kallades Hammarstugan. Hans ålder angavs då till 18 år och det noterades att han var södermanlänning. Av allt att döma var Runström ett efternamn som Jonas tog (eller fick) när han blev soldat, ett så kallat soldatnamn. Jag har dock inte lyckats hitta någon anteckning om vad han hette tidigare.

Jag har hittat Jonas i en enda husförhörslängd. Då står han skriven på Hammarstugan i Runtuna, men det är bara namnet som är nedskrivet där. I oktober 1761 anger generalmönsterrullan att Jonas hade skickats till Stralsund i Svenska Pommern, det pågick då ett krig mot Preussen. I april 1767 finns nästa notering om Jonas, då gifter han sig med Anna Larsdotter. Anna var då piga i Prästgården och Jonas bodde fortfarande i Hammarstugan.

Runtuna kyrka, 2010.
Bild från Wikimedia/Kavelgrisen.

Fem barn och ett slaganfall?

Under perioden 1769 till 1778 föder Anna fem barn, under hela den tiden bor familjen i Hammarstugan. Både år 1768 och 1774 deltog Jonas vid generalmönstringarna, men utan att det gjordes några speciella anteckningar om honom. Vid generalmönstringen 1778 antecknas det att Jonas var sjuk och skulle avskedas. Vid nästa generalmönstring bekräftas det att Jonas har ersatts på grund av sjukdom. I Evert Wahlbergs arkiv med information om Södermanlands soldater och soldattorp beskrivs en husesyn under Jonas tid. Det står: ”Husesyn år 1776: Stuga, gammal och illa uppsatt men någorlunda behållen. Knutarna tjäras och rödfärgas. Kammare i förstuga behållen. Loge gammal, kan stå i tvenne år. Fähuset någorlunda behållet.”

Den 13 maj 1781 avlider den avskedade soldaten Jonas Runström, då boende i Stora Grindstugan i Runtuna socken. Dödsorsaken uppges vara ”Slag”, alltså ett slaganfall. På mig verkar det som att man historiskt har använt det som förklaring när någon dör utan att det finns någon uppenbar orsak. Det kan med andra ord betyda lite av varje. Det märkliga är att Jonas ålder vid dödsfallet noteras som 45 år. Det skulle innebära att han var född 1735, eller 1736. Men åldersangivelserna i de militära rullorna ger vid handen att Jonas föddes 1740, eller 1741. Någon av de angivelserna måste alltså vara fel, men tvetydligheten kring födelseåret gör det ännu svårare att komma till någon säker slutsats om Jonas ursprung.

Varifrån kom den unge mannen som blev soldaten Jonas Runström? Vilka var hans föräldrar? Hade han några syskon? I nuläget har jag inte svar på de frågorna. Om det alls går att komma till någon bestämd slutsats i det här avseendet, kommer det kräva en enorm arbetsinsats. Tillsvidare slutar just den släktlinjen alltså där, med Jonas Runström och hans hustru Anna Larsdotter.

Hammarstugan, 1900-tal.
Bild från Evert Wahlbergs arkiv.

Se även…

Ansedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait