Mindre uppdateringar från det gångna året

Jag inleder det nya året med att titta tillbaka på några gamla blogginlägg och kompletterar med lite mer information som jag hittat sedan jag skrev dem.

Bouppteckningen efter Herman Eriksson

Efter att Herman Eriksson i början av mars 1950 dog till följd av att ha blivit påkörd av en taxi, gjordes det såklart en bouppteckning. Nu har jag läst den bouppteckningen och funnit några intressanta detaljer. Hermans och Toras lägenhet på Björkbacksvägen 24 i Bromma var en etta. Den var möblerad med soffa, sekretär, linneskåp, bord, fyra stolar, en fåtölj och en så kallad buffé. Det senare handlar troligen om en bänk eller ett litet bord avsett för servering, eventuellt med skåp eller lådor för förvaring av bestick och porslin. I lägenheten fanns även såväl en symaskin som en radio och en mängd mindre föremål.

Utöver de livräntor och skadestånd som jag nämnde i inlägget om Hermans liv och död, framgår det av bouppteckningen att änkan och dödsboet sammanlagt fick ut omkring 12 000 kronor från olika försäkringar. Det motsvarar lite drygt 230 000 kr i 2021 års penningvärde. Då motsvarade det ungefär en och en halv av Hermans årslöner som arbetare på Marabou.

Exempel på Buffé/Sideboard, 1932.
Bild från DigitaltMuseum/Västergötlands museum, foto Joel Bengtsson.

Testamente och bouppteckning – Gottfrid Karlsson i Äshult

I inlägget om min hustrus mormors mor Rut och hennes släkt, skrev jag att Rut blev hemmansägare efter Gottfrids död. Nu har jag läst bouppteckningen efter Gottfrid. Tillsammans med den bouppteckningen finns en avskrift av ett testamente från 1950. Det är ett inbördes testamente mellan Rut och Gottfrid, där det helt enkelt framgår att de vill att den som överlever den andra ska ärva allt med full äganderätt. Den helt dominerande tillgången i boet efter Gottfrid, vid hans död 1955, var gården (Äshult 2:5 & 2:6). Den hade ett taxeringsvärde på 64 800 kr och var helt obelånad. Uppräknat med konsumentpriserna motsvarar det i dag omkring 980 000 kronor. Beaktar man tanken att taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet gör det ett värde i 2021 års penningvärde på drygt 1 300 000 kronor.

Familjen Karlsson framför sitt hus i Äshult, 1929 eller 1930.
Rut & Gottfrid sitter, framför dem står döttrarna och bakom dem står gårdens tjänstefolk.
Bild från min hustrus privata samlingar, okänd fotograf.

Enochsätten – ett par små steg till längs min mammas faderslinje

I september skrev jag ett inlägg där jag vandrade längs min mammas faderslinje, från Erikssönerna i Stockholm på 1900-talet tillbaka till Enoch Carlsson d.y. i Dalarna på 1600-talet. Där kan jag nu tillägga att Enoch föddes i Husby socken (Kopparbergs län). Det var i juni månad 1678. Enochs far var Carl Enochsson och Enochs mor hette Cherstin Danielsdotter. Carl föddes i Husby socken år 1647. Cherstin kom från Garpenberg i Hedemora socken (Kopparbergs län). Carl Enochssons far var Enoch Carlsson d.ä., han var född omkring år 1601.

Husby kyrka vid Dalälven, 1930.
Bild från DigitaltMuseum/Länsmuseet Gävleborg, foto Josef Eriksson.

Ny anförlust bekräftad

Min morfars morfars mor hette Bjöns Mait Larsdotter. Bjöns är att gårdsnamn som hör hemma i byn Garsås, belägen i Mora kommun (Dalarnas län). Maits föräldrar var Bjöns Lars Larsson och Larsols Karin Andersdotter. Lars mor hette Marit Ersdotter. Marit och Karin var kusiner, Lars var alltså kusinbarn till sin fru Karin. Det finns flera troliga anförluster längre tillbaka bland Maits släkt i Garsås, men de har jag ännu inte bekräftat i samtida källor.

Illustration även Bjöns Mait Larsdotters närmaste anförlust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait