Gustafva Mathilda Liljeqvist

När man går igenom en familj från 1800-talet hittar man oftast lite mer information om mannen än om hustrun. Dessutom är det mannens efternamn som går vidare till barnen. Det blir då lätt att man utgår från mannen och i någon mån förbigår hustrun. När jag sökte ursprunget till namnet Löfling i min släkt, fann jag Jan Andersson Löfling och jag har skrivit ett omfattande inlägg om hans liv. Han var dock under nästan 55 år gift med Gustafva Mathilda Liljeqvist. Naturligtvis finns det lite mer att säga om henne, än det som jag tog upp i det inlägget.

Födelse och barndom

Gustafva Mathilda föddes i Altuna socken (Uppland), den 24 augusti 1836. Hon var dotter till soldaten Johan Liljeqvist och dennes hustru Christina ”Stina” Nilsdotter.

Altuna kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, C 5 (1821-1861) – sida 74

När Gustafva Mathilda växte upp på soldattorpet i Högsberga rote hade hon flera syskon, både äldre och yngre, både systrar och bröder. Hennes far hette Wadström innan han blev soldat, men etablerade soldatnamnet som sitt nya familjenamn och lät det gå vidare till barnen. Namnet Wadström var faktiskt också ett soldatnamn, Johans far var även han indelt soldat.

Den 5 februari 1847 dog Gustafva Mathildas knappt tre år gamla lillasyster Carolina, i dödboken uppges ingen dödsorsak. Kort därefter tog fadern avsked, efter cirka 25 år som soldat. Efter det står familjen kvar i Altuna även om den yngsta dottern, Ulrika, föds 1849 i Tärna. I början av 1850-talet står det att de bor i Simtuna, men de är ändå skrivna i Altuna socken. Gustafva Mathilda skrevs in i Simtuna socken år 1851, då var hon 15 år gammal.

Vattencistern för ånglok som bevarats som museum i Altuna socken
Bild från Wikimedia (Zejo)

Pigåren

Det är alltså lite oklart var Gustafva Mathilda faktiskt bodde mellan våren 1847 och hösten 1851. Men mellan den 16 november 1851 och den 22 oktober 1852 tjänade hon i alla fall som piga i byn Tibble, i Simtuna socken.

Från Tibble flyttade Gustafva Mathilda till Söderby i Sparrsätra socken för att under ett år vara piga hos bonden Eric Nilsson Vendelin och hans familj. Hösten 1853 återvände Gustafva Mathilda till Simtuna socken för att bli piga på gården Sjöbo i Gölja rote. Även där stannade hon i ett år. Åren 1853 till 1855 hade även hennes äldre bror, Johan Fredrik Liljeqvist, tjänst på Sjöbo.

Gustafva Mathildas nästa tjänst blev hos bonden Erik Persson och dennes familj i Tärnaby, i Tärna socken. Där bodde hon alltså 1854 till 1855 innan hon flytta till den stora gården Säfva i Altuna socken.

Altuna kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/ULA/10011/A I/13 (1856-1860), sida 91

På Säfva stannade Gustafva Mathilda till 1856 innan hon flyttade till Altuna by. I slutet av sin tid på Säfva blev hon gravid. Hon tycks ha tagit sig hem till föräldrarna i Simtuna socken för att föda. Det var nämligen i den socknen som dottern Emma Mathilda föddes, den 12 april 1857. Det är ganska troligt drängen Jan Andersson (senare känd som Johan Löfling) var far till Emma Mathilda. Dels bodde han alldeles i närheten av Gustafva Mathilda när hon blev med barn, dels gifte dem sig ett och ett halvt år efter dotterns födelse. Och dessutom står Emma Mathilda som ”född Löfling” i bouppteckningen efter Johan.

Äktenskapet med Johan Löfling

Den 14 november 1858 gifte sig Gustafva Mathilda alltså med Jan Andersson och flyttade (tillsammans med dottern), till hans drängbostad i Pehrsbo på Säfva ägor. Maken kallade av allt att döma sig själv för Johan Löfling under större delen av sitt liv. Inom äktenskapet födde Gustafva Mathilda sedan ytterligare tio barn, åtta av hennes totalt elva barn nådde vuxen ålder.

Simtuna kyrka
Bild från Wikimedia (Achird)

Tiden tillsammans med Johan Löfling skriver jag utförligt om i inlägget om honom (Jan Andersson Löfling).

Ålderdom och död

I böjan av 1900-talet tog sonen Albert och sonhustrun Sofia över det torp i Simtuna församling, som Gustafva Mathilda och Johan bebott under flera år. Det äldre paret bodde dock kvar tillsammans med den nya torparfamiljen och den 6 juni 1913 avled Johan, 81 år gammal. Att Gustafva Mathilda inte närvarade vid bouppteckningen efter sin make, trotts att hon då fortfarande bodde i samma hus, tolkar jag som att hon inte mådde så bra. Förmodligen var hon inte längre vid sina sinnens fulla bruk.

År 1917 lämnade Gustafva Mathilda sitt hem och flyttade till Fattiggården, som även fungerade som ålderdomshem. Där avled hon sista april 1922, hon blev 85 år gammal.

Simtuna kyrkoarkiv, Död- och begravningsböcker, F 4 (1895-1926), sida 128

Se även…

Ansedel

One thought on “Gustafva Mathilda Liljeqvist

  1. Hejsan
    Trevlig och intressant läsning om Löflingarna i Simtuna.
    Gustava Mathilda är min mormors mors syster.
    Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait